Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Готов е проектът на Туристически гаранционен фонд за защита при провалени екскурзии

Парите

Готов е проектът на Туристически гаранционен фонд за защита при провалени екскурзии

Вноските във фонда, които ще правят туроператорите месечно, ще са в диапазона между 80 и 1000 лева. Първоначалният капитал вероятно ще се набави със заем от банка или от държавата

Готов е проектът на Туристически гаранционен фонд за защита при провалени екскурзии - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Ръководството на Министерството на туризма представи пред журналисти идеен проект на задължителен Туристически гаранционен фонд, който да обезщетява пътуващите в случаите на неизпълнение на поетите ангажименти от страна на туроператори и да обезпечава отговорността на туроператорите, в контекста на Директива (ЕС) 2015/2302 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г. Фондът е стъпка към изсветляване на сектора, идеята е да предпазим крайния потребител, коментира служебният министър на туризма Илин Димитров.

Днес проектът е бил обсъден с браншовите организации на туроператорите, а консултациите по него продължават. В началото на третата десетдневка на април ще има дискусия с туроператорите и Българското актюерско дружество за детайлизиране на идейния проект на фонда, предава БТА.

Разработени са пет математически модела за фонда, като основните са два, а другите са подварианти, обясни заместник-министър Ирена Георгиева. Идеята е за него да се ползва начален заемен капитал – в рамките на 5 млн. лева, или на 10 млн. лева, който ще се възстановява от участниците във фонда през различен брой години. Вноските във фонда, които ще правят туроператорите месечно, ще са в диапазона 80 лева и максимално 1000 лева според оборота им.

Първият стълб на идейния проект е свързан с контрола, като целта е при близо 1390 туроператори да се изясни профилът им, оборотите им, като в този контекст заместник-министър Георгиева прогнозира вероятност от преминаване от регистрационен към лицензионен режим за туроператорите. Най-вероятно ще се стигне до прелицензиране на действащите към момента туроператори, каза Георгиева и допълни, че това вероятно ще породи немалко социално вълнение.

Вторият стълб на идейния проект на фонда е свързан с това, че застраховката „отговорност на туроператора“ вероятно ще остане, това обаче ще бъде обсъдено с бранша.

По подобен начин ще се обсъди и въпросът с въвеждането на класификация на туроператорите, като за изпълняващите само входящ туризъм може да има облекчени условия за гарантиране на интересите на техните туристи. Не мисля, че трябва да има пълно освобождаване от някаква гаранция, коментира заместник-министърът, но уточни, че това решение ще бъде взето от работна група по темата.

Първоначалният капитал на фонда ще е вероятно със заем от банка или от държавата. Има предложение фондът да помага и при неплатежоспособност на туроператора, но след това компанията трябва да върне вноските на фонда. Фондът не покрива форсмажорни обстоятелства, за които се грижи държавата, както това става и в други страни, напомни Георгиева.

Анкети