Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Гръцката икономика в подем, но разходите за живот растат

Парите

Гръцката икономика в подем, но разходите за живот растат

Гръцката икономика в подем, но разходите за живот растат - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Висок растеж, намаляване на дълга и увеличаване на инвестициите: През последните две години икономиката на Гърция постигна високи резултати, изпреварвайки повечето европейски държави. Страната вече не е „черната овца“ в европейското семейство, а по-скоро успешен пример за реформи и възстановяване.

Експерти, както в страната, така и в чужбина, твърдят, че предстоят още по-добри дни, съобщава Евронюз.

„Има основателни причини гръцката икономика да постигне по-добри резултати от тези на еврозоната през следващите 3-5 години“, казва главният икономист на Eurobank Тасос Анастасатос.

БВП на Гърция нарасна с 8,4% през 2021 г. и с 5,2% през четвъртото тримесечие на 2022 г.

„Сред тях са големият пакет от безвъзмездни средства и заеми от Фонда на ЕС за устойчивост и възстановяване, добрата репутация на страната, особено в областта на туризма, и изобилната ликвидност на банковата система.“

В Гърция цифрите нарастват, но както често се случва в икономиката, ситуацията на място е съвсем различна.

Реалните заплати, или номиналните заплати след приспадане на инфлацията, не следват подобен курс. В много случаи те са намалели поради непрекъснатото покачване на цените.

През 2022 г. инфлацията в Гърция е била 9,3 %.

Тази ситуация се отразява и на пазара на труда. Все повече работодатели заявяват, че им е трудно да наемат персонал, тъй като работниците смятат, че заплатите не са достатъчно високи. Хиляди работни места остават незаети в критични за гръцката икономика сектори като хранително-вкусовата промишленост, туризма и строителството.

Безработицата в Гърция през 2022 г. е била 11 %.

В същото време гръцките потребители са принудени да намалят покупките на основни стоки, за да се справят с вълната от непрекъснато повишаване на цените.

„Нека бъдем честни, ние намалихме част от покупките си. Купуваме по-малко неща. Преди купувах четири килограма плодове, сега купувам два или един. И пазаруването ни се ограничава само до храна, не купуваме нищо друго“, казва Евангелия, която се издържа от пенсията си.

„Продажбите ни намаляха значително, не знам защо, но хората не могат да си позволят да купуват дори основни стоки“, казва Йоргос, продавач на фермерския пазар.

Предвид предстоящите избори гръцките граждани казват, че инфлацията е основното им притеснение и ще повлияе на решението им за коя партия да гласуват.

Анкети