Парите
Григорова: Ако бизнесът не нормализира цените, компенсациите да отиват към крайните потребители
„Задържането на цените би предполагало намаляване на инфлацията”, посочи Добрин Иванов от АИКБ
„Инфлацията при храните все още е висока“, това отчете икономическият експерт към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова пред Нова тв.
Тя уточни, че дори когато средната инфлация се увеличава с по-бавни темпове, тази при храните продължава интензивното нарастване.
„Причините за увеличение на цените на храните бяха много през миналата година. Но спекулата е ужасно голяма“, посочи още Григорова.
Тя апелира управляващите, ако не успеят да накарат бизнеса, и особено прекупвачите, да нормализират цените, то да помислят компенсациите, които се дават на бизнеса, да се насочат към крайните потребители.
Според Добрин Иванов от АИКБ пазарите в България са силно конкурентни и има много продавачи, което предполага, че ще има конкурентна ценова борба за завладяване на пазари.
„Причините за повишаването на цените са обективни. Не наблюдаваме повишаване само в една група стоки или услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина - цената на енергоносителите и горивата“, подчерта той.
Иванов поясни, че още в средата на 2021 г. е започнал ръст на цените при производителите.
„Този ръст, в началото на 2022 г., достигна до 40% и към средата мина 48%. Той се прехвърли на крайните продукти в по-малка степен. Тоест, повишаването на цените е очаквано, а причините са обективни“, изтъкна представителят на АИКБ.
Той обяви, че призовават бизнесът да е социално и обществено отговорен, когато цените на енергоносителите и на горивата започнат да падат.
„Ако не се намалят цените на продуктите, то ако се задържат на тези нива, инфлацията до средата на годината може да падне с поне 10%. Самото задържане на цените би предполагало намаляване на инфлацията - да стигне до 7-8%“, посочи Иванов.