Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Хампарцумян: Държавата има възможност и трябва да изплати великденските добавки за пенсионерите

Парите

Хампарцумян: Държавата има възможност и трябва да изплати великденските добавки за пенсионерите

С годините това се превърна в традиция, не е излишен този жест на държавата за хората в пенсионна възраст, коментира Христина Христова, бивш министър на труда и социалната политика

Хампарцумян: Държавата има възможност и трябва да изплати великденските добавки за пенсионерите - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

„Бълха я ухапала държавата, че ще изплати някакви еднократни добавки на пенсионерите. Важно е да се затворят големите течове“, заяви финансистът Левон Хампарцумян в ефира на Нова тв.

„Добавките нямат нищо общо с осигурителния принос на човека. НОИ само администрира даването на тези пари. С годините това се превърна в традиция. Мисля, че не е излишен този жест на държавата за хората в пенсионна възраст“, коментира от своя страна бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

По думите ѝ, оттук нататък има нужда от „целенасочване на разходите“ от страна на политиците: „Всичко, което правят оттук нататък, трябва да се внимава. Получиха пари от държавната хазна хора и бизнеси, които нямат нужда“.

Финансистът Левон Хампарцумян коментира от своя страна: „Важно е България да започне да влиза в нормалния постковиден период. Също на войната в Украйна се видя какви са ѝ последствията“.

„Всичко това трябва да влезе в един бюджет с 2-3% дефицит. Пенсиите и добавките са не толкова съществена част, ако сравним огромните пари, които се изливат за помощи на бизнеса миналата година“, посочи той.

„Най-добрият начин да се пребори инфлацията е да се произвежда повече. Това не се случва в последните години. Всяко рязко движение е вредно в икономиката, но бизнесът не може вечно да бъде на кислородно дишане“, каза той и посочи, че е „прескочен трапът“ и кислородното дишане трябва да бъде спряно.

„Високата инфлация в България донякъде се подхранва от тези изсипвания на пари безцелно и в огромни количества“, категоричен е Хампарцумян.

Анкети