Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Христо Мутафчиев: С 300 млн. лв. трябва да се увеличи бюджета на Министерство на културата

Парите

Христо Мутафчиев: С 300 млн. лв. трябва да се увеличи бюджета на Министерство на културата

Христо Мутафчиев: С 300 млн. лв. трябва да се увеличи бюджета на Министерство на културата - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/БНТ

Необходимо е увеличаване на доходите на всички работещи в сферата на културата. Това заяви в ефира на БНТ Христо Мутафчиев, председател на Съюза на българските артисти.

„Средствата, които са необходими към бюджета не са средства за Министерството на културата, нека да го разберат хората. Това го казват трапезните анализатори, които дават много съвети, ние говорим за целева група култура, където средствата са 800 млн. те са средствата, които се пренасочват от бюджета към всички общини в България за културни дейности. Там са и средствата, които се отделят за бюджета на МК, тези 800 млн. вече са абсолютно недостатъчни“, обясни Мутафчиев.

„Заплатите в сферата на културата са унизително ниски. Изкуството не се ограничава само с актьори, театър. В културното възпитание на една нация има много компоненти - галерии, библиотеки, музеи, музика и т.н.“, обясни Мутафчиев.

„Средната брутна заплата в столичните общински театри е 1050 лв. Поради тази причина на последния разговор с г-жа Фандъкова, тя ни накара да се усмихнем. Защото са заложили в бюджета на Столичната община 30% увеличение на заплатите на работещите в общинските културни институти. Това решение трябва да се гласува тези дни в Общинския съвет. Сега остава Общинският съвет да преглътне политическите си намерения, мераци и желания и да гласуват в подкрепа на това увеличение.“

Средствата за култура винаги остават на заден план, категоричен е председателят на Съюза на българските артисти. По думите му това се случва, защото няма голям натиск.

„Работещите в сферата на културата са интелигентни и възпитани хора, те се занимават с това, за което имат талант. Не им е работата да ходят по протести и да освиркват властта. Топката е в обществото и във възпитанието на публиката, за което и ние работим“, коментира Христо Мутафчиев.

„Асен Василев ако разбере, че не сме врагове, а стоим на една маса, би трябвало да ни покани да водим разговори, за да допринесем секторът да се финансира допълнително, искаме средства за дейност, за да работим, за да творим спокойно, не само за заплати, поне 300 млн. трябва да се добавят към сегашното състояние на бюджета, което е 350“, каза още Мутафчиев.

Анкети