Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономиката на еврозоната показва слаби признаци на възстановяване в началото на годината

Парите

Икономиката на еврозоната показва слаби признаци на възстановяване в началото на годината

Икономиката на еврозоната показва слаби признаци на възстановяване в началото на годината - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Икономиката на еврозоната показва слаби признаци на възстановяване в началото на годината, според проучване, цитирано от Ройтерс и показващо растящ инфлационен натиск, който подкрепя аргументите на Европейската централна банка (ЕЦБ) да запази лихвите на рекордно високото им равнище.

Хармонизираният композитен индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) за блока, който е разглеждан като добра насока за цялостното състояние на икономиката, е нараснал до 47,9 пункта през януари спрямо декемврийските 47,6 пункта и е в съответствие с предварителната прогноза.

Това е най-добрият резултат от юли, но остава под 50 пункта, разделящи растежа от свиването.

Днешното проучване показва също, че, разходите, както за вноса, така и за износа са нараснали по-бързо миналия месец и макар и индексът, измерващ търсенето да се е повишил, е все още далеч от точката на уравновесяване на приходите и разходите. Индексът на изходящите цени е нараснал до 8-месечен максимум от 54,2 пункта спрямо 53,8 пункта.

"Колебанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) да намали лихвите придобива яснота, като се вземе предвид скока на индексите на мениджърите по доставките", заяви Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Хамбургската търговска банка.

"С оглед на това, че, както изходящите, така и входящите цени в сектора на услугите са нараснали, ЕЦБ не е склонна да смекчи паричната си политика", подчерта той.

Индексът на мениджърите по доставките във водещия сектор на услугите, е намалял до 48,4 пункта спрямо декемврийските 48,8 пункта и съответства на предварителната оценка.

Въпреки това компаниите в сектора очакват растеж, като оптимизмът за текущата година е достигнал 8-месечен максимум, а броят на служителите е нараснал с най-бърз темп от септември. Индексът на заетостта се е повишил до 51,2 пункта спрямо 50,8 пункта.

Низходящата тенденция в производствената активност в еврозоната се е смекчила за трети месец през януари, се посочва в подобно проучване от миналата седмица.

Междувременно бизнес активността в германския сектор на услугите е намаляла през януари за четвърти пореден месец заради слабото търсене, предава БТА.

Хармонизираният индекс на мениджърите по доставките се е понижил до 47,7 пункта през януари спрямо 49,3 пункта през декември, което е свидетелство за по-бързо свиване на дейността.

Композитният индекс на мениджърите по доставките, който включва услугите и промишления сектор, е останал в зоната на свиване за седми пореден месец, понижавайки се до 47 пункта спрямо 47,4 пункта през предходния месец.

Във Франция секторът на услугите е продължил да се свива през януари заради слабото търсене, което е най-дълго продължилият спад от повече от десетилетие.

Хармонизираният индекс на мениджърите по доставките във Франция за сектора на услугите е бил 45,4 пункта , което е спад спрямо 45,7 пункта през декември. Първоначалната оценка бе за 45 пункта.

Окончателният композитен индекс се е свил до 44,6 пункта спрямо 44,8 пункта миналия месец.

Анкети