Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Икономист: Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже

Парите

Икономист: Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже

Икономист: Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже. На политиците не им се реже, а те си представят, че за тях най-важното е да бъдат харесвани и обичани и винаги могат да си вдигнат данъците“, това коментира пред Нова нюз икономистът Кузман Илиев.

„Икономически вече ни стана навик да съкращаваме капиталови разходи, то си личи и като видим дела на БВП за това, което не е добре за икономика като българската, която е изостанала и са нужни инвестиции“, посочи Георги Вулджев от ЕКИП.

Той обясни, че най-вероятно в бюджета ще има орязани пари от всички пера.

„Прави много лошо впечатление как важни пъти артерии са започнати, направени са копките, които ерозират и са покрити с почва“, каза Илиев по повод капиталовите разходи.

МФ направи разчет на заложените 10,1 млрд. лв. капиталови разходи в проектобюджета

„Дефицитът може и трябва да бъде намален, дори може да има излишък. Това зависи от нас. Ние приемаме, че разходите само могат да растат и показваме на света, че не можем да контролираме разходите си. Като скачени съдове са частната икономика и публичните разходи”, каза Илиев и обясни, че повишението дори на корпоративния данък, е опасно.

„Много опасно е вдигане на данъците при спадаща икономика“, предупреди той.

 

Анкети