Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Модната компания Inditex отчете рекордна нетна печалба за 2023 г.

Парите

Модната компания Inditex отчете рекордна нетна печалба за 2023 г.

Модната компания Inditex отчете рекордна нетна печалба за 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Собственикът на Zara - Inditex, най-големият търговец на дребно с модни стоки в света, отчете най-високата си печалба за 2023 г. благодарение на високите продажби и политиката си на повишаване на цените, предаде АФП.

Нетната печалба на модния конгломерат е достигнала 5,4 млрд. евро през миналата година, което е с 30% повече от 4,1 млрд. евро през 2022 г. Това също е рекорд за модния гигант, чиито 8 марки включват по-младата верига Pull&Bear и елитната марка Massimo Dutti.

Цифрата, която идва след стабилно четвърто тримесечие, съответства на очакванията на анализаторите, анкетирани от фирмата за финансови данни FactSet, които прогнозираха печалба от 5,36 млрд. евро.

Inditex успя „да се възползва от възможностите да продължи да расте с печалба“, заяви главният изпълнителен директор Оскар Гарсия Масейрас.

От компанията, която е базирана в северозападния регион Галисия, изтъкнаха, че принос безспорно имат динамичните продажби, които достигнаха рекордните 35,9 млрд. евро, показвайки 10,4% увеличение спрямо предходната година.

Резултатите бяха постигнати въпреки сложната глобална обстановка на геополитическо напрежение и трайно висока инфлация, която натежа върху покупателната способност.

Но изглежда, че този натиск е оказал слабо влияние, тъй като групата отбеляза редица рекорди и се представи добре на мадридската борса Ibex 35.

През последната година акциите на Inditex добавиха повече от 40% и достигнаха 40 евро.

Резултатите повишиха пазарната капитализация на испанския гигант в търговията на дребно до над 127 млрд. евро, като компанията заяви, че ще изплати на акционерите си дивидент от 1,54 евро.

Цифрата, която е с 28% по-висока от тази през 2022 г., е най-високата в историята на групата.

Припомняме, че дъщерята на основателя на групата Амансио Ортега, Марта Ортега пое поста председател в началото на 2022 г.

Анкети