Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Инфлацията в Турция отново нагоре за октомври е 85,51%

Парите

Инфлацията в Турция отново нагоре за октомври е 85,51%

Инфлацията в Турция отново нагоре за октомври е 85,51% - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Инфлацията в Турция през октомври се е повишила до 85,51 на сто на годишна основа спрямо 83,45 процента предходния месец, съобщи днес турският национален статистически институт, предават световните агенции, като посочват, че това е най-високото равнище на показателя от 1997 година насам. Тогава инфлацията е била 85,67 процента.

Според независими експерти от Група за анализ на инфлацията (ENAG) поскъпването в страната през октомври е било 185 процента, посочва БТА.

Потребителските цени в Турция продължават да растат заради редовното понижаване на основния лихвен процент, който турската централна банка намали отново за трети пореден месец през октомври от 12 на сто на 10,5 процента.

Ръководителят на централната банка на Турция Шахап Кавджъоглу съобщи през октомври, че инфлацията в страната се очаква да достигне 65,2 на сто до края на тази година. В предишния доклад на централната банка прогнозата беше за инфлация от 60,4 на сто за 2022 г.

От декември миналата година турските власти провеждат така наречената нова икономическа политика, която се фокусира върху укрепването на турската лира. Националната турска валута обаче е поевтиняла с над 25 процента от началото на годината и тази тенденция, според икономистите, ще продължи, отбелязва ТАСС.

Анкети