Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Кризисни рокади: Boeing се разделя с главния си изпълнителен директор и важни ръководители

Парите

Кризисни рокади: Boeing се разделя с главния си изпълнителен директор и важни ръководители

Кризисни рокади: Boeing се разделя с главния си изпълнителен директор и важни ръководители - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Авиогигантът Boeing обяви значителни промени в управлението си на фона на разследвания от регулаторите в САЩ заради редица инциденти със самолети 737 MAX.

Настоящият главен изпълнителен директор Дейв Калхун ще се оттегли от поста си в края на 2024 г., съобщават световните агенции, цитирайки съобщения на компанията.

Припомняме, че Калхун беше назначен за главен изпълнителен директор на компанията след оставката на Денис Мюленбърг, която той подаде непосредствено след катастрофите с модела 737 MAX през 2018 г. и 2019 г., при които загинаха 346 души и породиха множество федерални разследвания и съдебни дела.

Сега дружеството отново е подложено на сериозен надзор поради инциденти от последните месеци, които породиха опасения за контрола на качеството, стандартите за безопасност и цялостното управление.

След инцидента с дупка в корпуса при полет: Изтеглят самолетите Boeing 737 MAX 9 за проверка (СНИМКИ)

На 5 януари тази година голям панел се откъсна от фюзелажа на самолет „737-9 МАКС“ на авиокомпанията Alaska Airlines. Това предизвика нова сериозна криза, свързана със спад на доверието в надеждността на машините, произведени от компанията.

Boeing предупреди за нов проблем, открит в модела 737

Вследствие на инцидента регулаторите по света спряха самолетите Boeing 737 MAX 9 за проверки за безопасност. Федералната агенция за гражданско въздухоплаване на САЩ (FAA) забрани на Boeing да разширява производството на теснофюзелажни самолети 737 MAX.

Alaska Airlines може да загуби 150 млн. долара след спрените полети с Боинг 737

Освен Калхун и председателят на борда на директорите Лари Келнър информира компанията, че не възнамерява да се кандидатира за преизбиране на предстоящото годишно събрание на акционерите на дружеството.

Келнър е член на борда на Boeing от 13 години и е негов председател от края на 2019 г.

В тази ситуация се очаква за наследник на Келнър да бъде избран Стив Моленкопф като независим председател на борда. Той е член на борда на Boeing от 2020 г. Преди това е бил главен изпълнителен директор на Qualcomm.

Стан Дийл, президент и главен изпълнителен директор на Boeing Commercial Airplanes, също се оттегля от компанията, като на негово място считано от днес застава Стефани Поуп.

Етикети: Boeing (13)
Анкети