Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КСБ алармира за възможна спекула с цената на цимента

Парите

КСБ алармира за възможна спекула с цената на цимента

От браншовата организация сезират институциите и настояват за незабавна проверка

КСБ алармира за възможна спекула с цената на цимента - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Камарата на строителите в България (КСБ) сезира служебния премиер Гълъб Донев, КЗК и КЗП за предполагаема спекула с цената на цимента. От браншовата организация настояват за незабавна проверка.

Строителни компании сигнализират за безпрецедентно и според тях неоснователно увеличение на строителния материал. Те твърдят, че от началото на март 2023 г. циментът поскъпва с нови 24 лв. на тон. От КСБ изтъкват, че от ноември 2021 г. повишението в цената на материала е 84 лева на тон или 70%.

КСБ настоява институциите по компетентност да извършат проверки на пазарите за спекула при цените на цимента и производните му продукти, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас, както и да бъдат наложени санкции на нелоялните търговци.

"До момента строителните компании считаха цените на цимента за основателно повишени вследствие на нормални икономически процеси, свързани с високото ниво на инфлация. Това е всеобщо известен факт и необходимостта от отчитането му бе отразено и в последните изменения и допълнения на ЗОП. След последното информирано увеличение от март 2023 г. обаче, с което цените на цимента се вдигат с нови 24 лева за тон, не считаме за основателни посочените причини за повишени производствени и логистични разходи. През последните месеци се наблюдава стабилизиране на пазара и устойчивост на цените на природния газ и ел. енергията, които са основен разход за производството на цимент", се казва в писмото.

Според КСБ търговската надценка на цимента е прекомерно висока и е налице нелоялна търговска практика, която оказва неблагоприятно влияние на строителните компании в изпълнението на вече сключени договори за строителство по обществени поръчки, както и натоварва допълнително държавния бюджет в условията на частична индексация и липсващи единни правила за прилагане на методиката за нея по договорите с публични възложители. Застрашава се също приносът на строителния сектор върху икономическото възстановяване на страната и се оскъпява процесът на финансиране на строително-монтажни работи.

Анкети