Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. КЗК с внезапни проверки в офиси на търговски вериги, производители на храни и сдружения

Парите

КЗК с внезапни проверки в офиси на търговски вериги, производители на храни и сдружения

КЗК с внезапни проверки в офиси на търговски вериги, производители на храни и сдружения - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията/КЗК/ извършва внезапни проверки в офиси на дружества и техните сдружения заради забранени споразумения, съобщават от КЗК. Става дума за производство и търговия с основни хранителни стоки.

Проверките са предприети в рамките на три образувани производства, с които КЗК се самосезира за установяване наличието на нарушения срещу множество участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения, под формата на забранени споразумения или решения на сдружения на предприятия.

"В рамките на постоянния мониторинг на пазарите Комисията наблюдава значително увеличение на цените на бързооборотните стоки, определяни като основни, което особено осезаемо засяга интересите на българските потребители", обясняват от КЗК.

Уточнява се, че анализ на пазарната ситуация "безспорно установил, че значителният ценови ръст на хранителните продукти на едро и на дребно чисто обективно не намира пазарна обосновка в разходите на производителите и другите участници във веригата за дистрибуция".

"Поражда се обосновано съмнение за наличието на незаконосъобразни практики от страна на основните участници на пазара, сред които несъмнено са и големите търговски вериги. В този контекст вероятността разглежданите пазарни явления да се дължат на прикрити договорки и споразумения ограничаващи конкуренцията както по хоризонтала, така и вертикални, не може да се изключи", посочват от КЗК. От Комисията заявяват, че ще упражнят всички свои инструменти по правоприлагане и най-вече антитръстовите си правомощия.

Отбелязва се, че действията по проверката на място се извършват от служители на КЗК, със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд - София област. От офисите на дружествата ще бъдат иззети копия от документи, съхранявани на хартиен носител, както и дигитални копия от документи и кореспонденция, съхранявани на електронен носител.

"Предстоящият подробен анализ на събраните документи ще покаже дали са налице достатъчно доказателства за предявяване на твърдения за извършено нарушение на дружествата и техните обединения. В случай че такива бъдат предявени, ответните предприятия ще имат възможността да упражнят правото си на защита", изтъкват от КЗК. След приключването на процесуалните действия по преписката, КЗК ще се произнесе с окончателно решение по производството.

От антитръстовия орган посочват още, че нарушенията, свързани с определяне на цени, било то манифестирани като споразумения или като решения на сдружения на предприятия попадат в категорията "тежки нарушения" и подлежат в изключително редки случаи на освобождаване от общата забрана по чл. 15, ал. 1 от ЗЗК.

"На основание чл. 101 от ЗЗК, КЗК може да освободи от имуществена санкция първото по ред предприятие, което разкрие участието си в картела и предостави доказателства, въз основа на които Комисията може да докаже нарушението. На второто и следващите по ред предприятия КЗК може да намали имуществената санкция, ако предоставят доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението", съобщават от КЗК.