Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Лазар Лазаров: Служебният кабинет отново ще предложи вариант на бюджет за 2023 г.

Парите

Лазар Лазаров: Служебният кабинет отново ще предложи вариант на бюджет за 2023 г.

Лазар Лазаров: Служебният кабинет отново ще предложи вариант на бюджет за 2023 г. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

„Готови сме за диалог, за да се търсят най-добрите решения. Поредица действия насочени към равнището на цените. Инфлацията беше позабавена и към края на годината беше 16.9%“, коментира пред Нова тв служебният министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

По думите му въпреки трудната година има двуцифрени увеличение на заплатите.

„20 на сто увеличение на равнището на натрупаната инфлация е компенсирано. Бяха предприети действия в редица сектори за изравняване на заплати. Нямаме нормален редовен бюджет и по тази причина действат параметри от предходната година. Правителството не може да не направи вариант на бюджет. Това ще се случи към края на неговия мандат. Сега основната ни задача е провеждането на честни и прозрачни избори. Ще направим бюджет, който ще отразява действащото законодателство. Ще има ръст на социалните разходи“, посочи Лазаров.

Министър Лазаров уточни, че в рамките на следващия бюджет ще бъдат предприети действия тя да бъде променена.

„Правителството ще предприеме действия за цените на храните - ще осъществява контрол и ще предприеме мерки там, където е нужно. Спекулата ще е във вниманието на правителството. Трябва да се внимава с увеличаването на доходите, за да не се подхрани инфлацията“, посочи още той.

По отношение на сигналът на БПС към Прокуратурата за закупени имоти в Габрово, Лазаров коментира:

„Държавният интерес е гарантиран, защото сме купили на по-ниски цени, а се съобразихме и с тези, които направи независим пазарен оценител. Държавата разполага с много имоти, но нас не ни трябват какви да е. Имаме конкретни изисквания – да бъдат в центъра на населеното място, да има два вида площи. Това е проект одобрен от предходното редовно правителство и министъра на труда и социалната политика и аз го изпълнявам. По въпроса защо не е направена обществена поръчка показва слабо познаване на законодателството. Не ме притеснява тази проверка. Това, което ме притеснява е, че политическата система дава възможност такива лица да бъдат част от най-високата сцена, именно парламента“.

Анкети