Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Lufthansa купува 41-процентен дял от италианската ITA Airways за 325 млн. евро

Парите

Lufthansa купува 41-процентен дял от италианската ITA Airways за 325 млн. евро

Lufthansa купува 41-процентен дял от италианската ITA Airways за 325 млн. евро - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Германската авиокомпания Lufthansa заяви, че ще инвестира 325 млн. евро в закупуването на 41% дял в италианската ITA Airways, след като италианското правителство оповести сделката.

„С планираната сделка групата разширява достъпа си до третия по големина пазар на авиокомпании в Европа“, се казва в изявление на Lufthansa.

Споразумението е голяма новина за Италия, която през годините трябваше да похарчи повече от 13 млрд. евро, за да изправи на крака националната авиокомпания.

В средата на януари Lufthansa подаде оферта за придобиване на първоначален миноритарен дял от до 40% в италианската авиокомпания. По данни на АФП, сделката беше финализирана в Рим между главния изпълнителен директор на компанията Карстен Шпор и италианския министър на финансите Джанкарло Джорджети.

С нея Lufthansa „ще придобие миноритарен дял, след като вече е споделила бизнес плана на компанията, който предвижда ръст на приходите от 2,5 млрд. евро, очаквани през тази година, и 4,1 млрд. евро, прогнозирани за 2027 г.“, се казва в бележка на финансовото министерство.

„Тези резултати ще позволят разрастването и обновяването на флота“, се казва в изявлението, като се посочват 94 самолета в края на 2027 г. в сравнение с настоящите 71.

Работната сила на ITA, която се планира да достигне 4300 души след наемането на служители тази година, ще нарасне до над 5500 души в края на плана, се казва в съобщението.

„Стратегията на ITA Airways е да се утвърди като водещ превозвач с пълен набор от услуги в трите сектора - междуконтинентален, международен и вътрешен, с акцент върху трафика на дълги разстояния“, се казва още в документа.