Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МИР: 730 млн. лв. от Фонда на фондовете отиват за подкрепа на български компании

Парите

МИР: 730 млн. лв. от Фонда на фондовете отиват за подкрепа на български компании

МИР: 730 млн. лв. от Фонда на фондовете отиват за подкрепа на български компании - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/ МИР

„730 млн. лв. са заделени от Фонда на фондовете за дългови инструменти по Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 за подпомагане на кредитирането на българските компании при преференциални условия“. Това каза Калин Бранков, ръководител на отдел „Дългови инструменти“ във Фонда на фондовете (ФнФ), цитират от Министерството на иновациите и растежа.

„От тях близо 200  млн. лв. има възможност да бъдат предоставени като безвъзмездна финансова помощ, като комбинирано финансиране в единична операция. Това е новост за този програмен период“, коментира още Бранков.

Той обясни, че основните приоритети на Програмата, които ще бъдат подкрепени с дългови инструменти, ще са:

  • „Кръгова икономика“ - в направленията енергийна ефективност и преход към ресурсоефективна икономика  
  • „Иновации и растеж“ - в частност дигитализация на предприятията и насърчаването на инвестиции, в съответствие с интегрираните териотирални стратегии за развитие на регионите.
  • Средствата ще бъдат насочена приоритетно към инвестиции в по-слабо развитите региони (извън Югозападния регион).

„Чрез дълговите инструменти се подкрепят важни за икономиката бизнеси и проекти, които обаче биват възприемани като твърде рискови, за да получат стандартно банково финансиране“, заяви Калин Бранков. По думите му такъв тип продукти са най-подходящи за предприятия, които имат регулярни парични потоци, с които да връщат взетото.

Друго голямо предимство на дълговите инструменти е, че те осигуряват кредитиране на преференциални условия спрямо пазарните – по-ниски лихви, облекчено изискване за обезпечения и др.

„Ако досега са били подкрепяни предимно малки и средни предприятия, през новия програмен период ще има насоченост и към средни и големи“, споделя още представителят на ФнФ и допълва, че те ще са под формата на инвестиционни и оборотни кредити, както и финансови лизинги.

И към момента на пазара има дългови финансови инструменти, които са на разположение на крайните получатели.

„Имаме инструмент за стартиращи и социални предприятия под формата на микрокредити (желаещите могат да се възползват през „Сис Кредит“, Първа инвестиционна банка, Уникредит Булбанк и ББР „Микрофинансиране“), както и доста успешни фондове за градско развитие. Посредством тях нашите партньори от Фонд за устойчиви градове и Регионален фонд за градско развитие предоставят кредити на публични и частни инвеститори за облагородяване на градската среда и туризъм“, коментира Бранков.

Той напомни, че „Програма „Възстановяване“ стартира в края на 2020 г.  Като целта й беше да стимулира компаниите по време на пандемията от COVID-19, като предостави ликвидност на малките и средни предприятия , но и възможност да се репозиционират и да разширят дейностите си“.

До този момент по нея са подкрепени 1400 предприятия във всички сектори на територията на цялата страна. Договорени са кредити на стойност близо 600 млн. лв. на база издадена гаранция от Фонда на фондовете в размер на 220 млн. лв.

„Тук се вижда т.нар. „лостов ефект“, а именно, с 220 млн. лв. публичен ресурс, от който голяма част към този момент стои непокътнат (т.е. парите стоят затворени под формата на гаранция), се е осигурило финансиране от 600 млн. лв. за подпомагане на бизнеса в труден, рисков момент за предприятията“, коментира финансовият експерт.

Калин Бранков насърчава всички, които развиват бизнес, да са проактивни при търсенето на информация за наличните възможности за подкрепа чрез финансови инструменти, като съветва да се обръщат към банките и други финансови институции, за да си осигурят най-изгодните за тях условия и възможностите за достъп до тях.

Анкети