Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. МВФ одобри 820 млн. долара като част от спасителния план за Египет

Парите

МВФ одобри 820 млн. долара като част от спасителния план за Египет

МВФ одобри 820 млн. долара като част от спасителния план за Египет - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС/АРХИВ

Международният валутен фонд (МВФ) обяви незабавното отпускане на 820 милиона долара на египетското правителство - част от разширен план за подпомагане на закъсалата икономика на страната.

Изпълнителният съвет на МВФ утвърди плащането като част от програма за помощ от 3 милиарда долара, предоставена в края на 2022 г., предаде АФП.

Решението на МВФ, многократно отлагано и очаквано с нетърпение от египетското правителство, пристига в момент на нарастващи икономически трудности.

Бордът също така одобри още на 5 милиарда долара в началото на месеца, с което общото кредитиране на Фонда за Египет достигна 8 милиарда долара.

МВФ одобри увеличение на заема за Египет с 5 млрд. долара

В прессъобщение МВФ заяви, че египетското правителство е постигнало всички цели, заложени в първите два етапа от програмата за помощ, с изключение на нивото на своите валутни резерви.

„Властите значително засилиха пакета от реформи“, каза управляващият директор Кристалина Георгиева.

„Последните мерки за коригиране на макроикономическите дисбаланси, включително унифициране на обменния курс... и значително затягане на паричната и фискалната политика, бяха трудни, но критични стъпки напред“, добави тя.

По-рано този месец египетската централна банка повиши лихвените проценти с 6 процентни пункта до 27,75%, за да се бори с инфлацията и да доближи официалния обменен курс до курса на черния пазар, което доведе до падане на египетската лира с 40 на сто за един ден след спад от 50 на сто последните няколко месеца.

Близо две трети от 106-те милиона жители на Египет живеят под или малко над прага на бедността и страната е изправена пред спад в печалбите в чуждестранна валута, независимо дали от туризъм, засегната от пандемията, след това войната в Украйна и сега войната в Ивицата Газа, или проблеми покрай Суецкия канал.

Атаките на хутите в Червено море и Аденския залив намалиха приходите в долари от канала, ключов проход за световната търговия, с 40-50% от началото на годината, според оценки на МВФ.

Откакто пое властта през 2013 г., президентът Абдел Фатах ал-Сиси се зае с поредица от мегапроекти, които според икономистите не са генерирали нови приходи, но за сметка на това са ограничили сериозно финансовия капацитет на държавата.

Между 2013 г. и 2022 г. външният дълг на Египет е нараснал от 46 милиарда долара до повече от 165 милиарда долара, според Световната банка, което я прави втората страна с най-голям риск от неизпълнение след Украйна.

Въпреки това МВФ е доста оптимистично настроен за следващата фискална година, като прогнозира икономическият растеж да нарасне с 4,4%, в сравнение с 3% за текущата фискална година, приключваща на 30 юни.

Анкети