Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. На първо четене: В трудовия договор ще се вписва мястото на работа от разстояние

Парите

На първо четене: В трудовия договор ще се вписва мястото на работа от разстояние

На първо четене: В трудовия договор ще се вписва мястото на работа от разстояние - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Народните представители приеха изменения в Кодекса на труда на първо четене. Според промените вече ще се вписва в трудовия договор конкретното място, от което ще се извършва работата от разстояние.

Предлага се и промяна на легалната дефиниция на „работно място", като според измененията това е "място в помещение в дома на работника или служителя или в друго помещение по негов избор извън предприятието, където се извършва работата".

С предложенията са представени балансирани решения относно регулациите за работа от разстояние и отговорността за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите.

Въведено е т.нар. „право на изключване", което дава право на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка.

Регламентира се и основание за намаляване на отговорността на работодателя при настъпване на трудова злополука, когато работещия от разстояние не е спазил правилата по безопасност и здраве при работа.

Анкети