Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НАП пусна нова електронна услуга за директен достъп на бизнеса до системите на агенцията

Парите

НАП пусна нова електронна услуга за директен достъп на бизнеса до системите на агенцията

НАП пусна нова електронна услуга за директен достъп на бизнеса до системите на агенцията - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Нова електронна услуга на НАП дава възможност на бизнеса да обменя информация пряко и автоматично с приходната агенция.

От приходната агенция обясняват, че това става възможно чрез софтуерен ключ (API ключ), който осъществява свързаност от типа „система-система“ между софтуерите на бизнеса и НАП. За целта потребителите трябва да заявят получаването му чрез новата услуга „Заявление за ползване/прекратяване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП чрез приложно-програмни интерфейси (API)“, която е достъпна с квалифициран електронен подпис (КЕП), уточняват още от НАП. След като заявителят получи софтуерния ключ, той трябва да го интегрира в софтуера, който използва, за да може да се свърже със системите на приходната агенция. 

В момента от новата услуга могат да се възползват само хазартните оператори, които вече имат автоматичен достъп до Регистъра на уязвимите лица по Закона за хазарта. Предстои поетапно разширяване на обхвата на услугите, до които ще се осигури пряк достъп между системите на НАП и бизнеса, като подаването на данъчни и осигурителни декларации.

От НАП отбелязват, че информация за новата услуга е достъпна в Портала за електронни услуги на сайта на приходната агенция, както и на телефоните: 0700 18 700 или 02/9859 6801