Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Никола Стоянов: „Ел Би Булгарикум“ внася мляко от новорегистрирана унгарска фирма като ѝ плаща авансово

Парите

Никола Стоянов: „Ел Би Булгарикум“ внася мляко от новорегистрирана унгарска фирма като ѝ плаща авансово

Никола Стоянов: Ел Би Булгарикум внася мляко от новорегистрирана унгарска фирма като ѝ плаща авансово - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„За съжаление още месец и малко след като влезе новият Съвет на директорите в „Ел Би Булгарикум“, се появиха официални сигнали за качеството на доставяното мляко от чужбина, от много километри. След влизането на новият съвет, започва да се внася мляко от унгарска фирма, която е регистрирана само няколко дни по-рано. А парите са се плащали авансово“, това заяви пред БТВ служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по повод уволняването на изпълнителния директор на „Ел Би Булгарикум“.

„За мен беше важно да има конкурси за всички дружества. Такива са провеждани навсякъде, а аз съм дал абсолютна оперативна свобода, но това не означава липса на контрол“, посочи още той.

„Получих сигнали от служители в „Ел Би“, които от 40-50 години са в производствената база във Видин, че млякото е със занижено качество“, заяви служебният министър.

Николай Маринов казва, че той е бил пристискан от служебния министър да внася прясно и сухо мляко от Унгария на завишени цени. Бившият вече директор на дружеството твърди, че министър Стоянов го е извикал в кабинета си и му е казал, че ще му изпратят оферта. Веднага след този разговор Маринов намерил офертата в своя кабинет. В нея вносното мляко било с масленост 3,5% при положение, че нашата норма е 3,6%. По думите на бившия директор посочената цена била 1,45 лева, а ние купуваме от Видин за 1,15 и за 1,30 лева. Върху него имало натиск да прекрати договори с български фирми.

Служебният министър Стоянов отрече тези твърдения и заяви, че един единствен път е виждал Маринов, и то по негова инициатива. Министърът го попитал за сигналите, които вече имал, а бившият изпълнителен директор на дружеството не ги е отхвърлил, но се оправдал с решения на Съвета на директорите.

„Нямам съмнение за млякото от Унгария – знам че е било лошо. Казаха ми, че на пет-шест дни губи свойствата си. Доставяно от фирма регистрирана през декември. Фирмата маха досегашният доставчик и започна с новорегистрираната фирма, на която плащат 100% авансово. За това имам сигнали, както и за закупени на завишени цени. Имам доклад, че в минимум с 20% са завишени цените“, отбеляза Стоянов.

Служебният министър заяви, че директорът на „Ел Би Булгарикум“ му се е обадил, за да поиска да спре започналата от ДКК проверка.

„Казах му, че при такива сигнали няма как да спра проверката. След нея е решил да става медиен герой, започна да разнася касетки с мляко. Когато говорих с него вече от няколко седмици бяха доставяли от унгарската фирма. До мен достигнаха официални сигнали. Попитах ДКК какво ще правят, те започнаха проверка и казаха, че им се отказват документи. Сигналите се потвърждават преди да са показани документите“, допълни министър Стоянов.

Анкети