Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. НС реши: Отпада забраната на внос на украинско зърно след 15 септември

Парите

НС реши: Отпада забраната на внос на украинско зърно след 15 септември

НС реши: Отпада забраната на внос на украинско зърно след 15 септември - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Депутатите приеха да се възвърне вносът на зърно от Украйна. Отчитайки солидарността на Република България с Украйна и считайки, че трябва да се осигурят доставките на селскостопански продукти, за да се гарантира продоволствената сигурност в световен мащаб, без това да поставя в риск конкурентоспособността на българските земеделски производители, България не подкрепя продължаването след 15 септември 2023 г. на извънредната мярка за забрана за внос в Република България, Република Полша, Унгария, Румъния и Словашката република на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна, се посочва в решението на Народното събрание (НС). Министерският съвет (МС) следва да предприеме необходимите действия за изразяване на тази позиция. 

Пред народните представители ресорният министър Кирил Вътев посочи, че се е съгласил с макроикономически показатели, показани на Министерски съвет, според които не е толкова притеснително България да се откаже от желанието за продължаване на забраната за внос от Украйна.

По думите му са предприети мерки за завишаване на контрола за всички украински стоки и най-вече за зърнени култури, като стриктно ще се контролира наличието на радиоактивност и на тежки метали, плюс останалите показатели, които се следят – хербициди, пестициди и т.н.

Против падането на забраната се обявиха земеделците, с които Вътев ще проведе среща в събота. На другия полюс пък са производителите на олио, които настояваха вносът да бъде разрешен.

Анкети