Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Одобрено от НС: Митничарите да задържат пари на длъжници, ако носят в брой над 30 хил.лв.

Парите

Одобрено от НС: Митничарите да задържат пари на длъжници, ако носят в брой над 30 хил.лв.

Одобрено от НС: Митничарите да задържат пари на длъжници, ако носят в брой над 30 хил.лв. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Митническите служители да имат право да задържат пари на хора, пътуващи към страни извън ЕС пренасяйки със себе си суми в брой над 30 хил. лв., ако имат задължения към хазната за над 5000 лв. - това предвиждат промени във Валутния закон, приети на първо четене от депутатите днес със 117 гласа „за”.

Промените са са част от пакета законодателни промени, нужни, за да получим втория транш средства по ПВУ.

Людмила Петкова, директор на дирекция „Данъчна полиция“ във финансовото министерство, поясни, че законът е във връзка с регламент и препоръка от ЕС.

„По отношение на задържането на паричните средства в 30 дневен срок, компетентните митнически органи могат да задържат паричните средства, когато не са оповестени тези парични средства или няма декларация за оповестяване. Във формуляра се попълват мотиви и фактори, поради които митническите органи задържат финансовите средства, тоест не могат временно да се отнемат паричните средства без посочване на причините“, каза Людмила Петкова.

В момента, ако някой пробва да изнесе за страна извън ЕС над 30 хил. лв. и има задължения над 5000 лв. към бюджета, митничарите единствено могат да не му позволяват да изнесе парите. С новото предложение парите ще могат да бъдат задържани до 30 дни, през които от НАП могат да поискат запор над парите, за да може с тях да се покрият дълговете на собственика им към държавата.

Режимът за пътувания със суми в брой към трети страни е по-строг, защото с тях нямаме споразумения за обмен на данни за длъжници, за разлика от държавите-членки на ЕС.

Етикети: НАП (19) запор (4)
Анкети