Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Одобряват допълнителни разходи по бюджета на МС

Парите

Одобряват допълнителни разходи по бюджета на МС

Одобряват допълнителни разходи по бюджета на МС - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за тази година ще одобри правителството на днешното си заседание. Вносител на предложението е премиерът Николай Денков. Очаква се министрите да утвърдят таксите за кандидатстване и за обучение в държавните университети за тази учебна година. В дневния ред на заседанието на кабинета е одобряване на националния план за действие по заетостта за тази година.

Близо 10 хиляди безработни ще започнат работа със средства от държавния бюджет, а още 10 хиляди ще могат да бъдат включени в различни обучения, предвижда Националният план за действие по заетостта за тази година. За целта са предвидени 73 милиона лева. Правителството одобрява план за действие по заетостта всяка година, но след приемането на държавния бюджет.

За 2023 година безработните, включени в различни програми и мерки, ще получават възнаграждение от 780 лева. Възнаграждението по програма "Старт на кариерата" е 920 лева. 950 лева ще получават наетите ромски медиатори по Национална програма "Активиране на неактивни лица". Предвидени са близо 7 милиона лева за заетост на почти 1 500 души по програмата за обучение и заетост на продължително безработни. Националният план дава възможност при необходимост да бъдат наемани безработни за работа в аварийни групи при неотложни действия по преодоляване на последствия от аварии и природни бедствия.