Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Омбудсманът поиска финансова подкрепа за 572 хиляди домакинства

Парите

Омбудсманът поиска финансова подкрепа за 572 хиляди домакинства

До края на 2026 г. те ще трябва да сменят топломери и водомери, което ще им струва близо 100 млн. лева, подчерта Диана Ковачева

Омбудсманът поиска финансова подкрепа за 572 хиляди домакинства - Tribune.bg
Снимка:
© Facebook

Омбудсманът, поиска финансова подкрепа за подмяната на дистанционните водомери и топломери на битовите клиенти. Това ще струва близо 100 млн. лева на хората, подчертава Диана Ковачева.

Тя изпрати писмо до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в което препоръчва битовите клиенти на топлофикационните дружества в сградите - етажна собственост, да получат финансова подкрепа от фондовете на Европейския съюз.

Причината е, че на около 572 хиляди домакинства им се налага до 1 януари 2027 г. да преоборудват инсталациите за отопление и за битово горещо водоснабдяване в жилищата си със средства за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане. Това са радиаторните разпределители и водомерите за топла вода и става въпрос за около два милиона устройства. 90% от тях са собственост на битовите клиенти и замяната им е изцяло за тяхна сметка, подчертава Диана Ковачева.

Преоборудването вече е в ход, като по данни на търговци за дялово разпределение най-много устройства предстои да бъдат заменени през 2024 година.

Затова омбудсманът предлага да се изработи мярка за финансова подкрепа за битовите клиенти на топлофикациите в сградите етажна собственост.

„Според някои оценки, преминаването от уреди с визуално отчитане към уреди с дистанционно отчитане ще струва на битовите клиенти над 100 млн. лв. за периода 2021-2026 г.“ , се посочва в писмото.

Средствата за дялово разпределение на топлинната енергия с дистанционно отчитане са по-сложни и по-скъпи в сравнение с конвенционалните устройства, като оскъпяването е по-малко при радиаторните разпределители и значително по-голямо при водомерите за топла вода.

Ковачева уточнява, че цените на дистанционните водомери започват от около 100 лв. за брой и са приблизително на двойно по-висока цена, в сравнение с конвенционалните водомери. А приблизителната стойност на радиомодула за водомер за топла вода е около 50 лв.

Анкети