Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. От началото на войната: Израел е натрупал нов дълг от близо 8 милиарда щатски долара

Парите

От началото на войната: Израел е натрупал нов дълг от близо 8 милиарда щатски долара

От началото на войната: Израел е натрупал нов дълг от близо 8 милиарда щатски долара - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Израел е натрупал нов дълг от около 30 милиарда шекела (7,8 милиарда долара) от началото на войната с „Хамас“, предава Ройтерс, позовавайки се на съобщение от финансовото министерство в страната.

Около 16 милиарда шекела е деноминиран в долари дълг, набран чрез емисии на международните пазари, обясняват от министерството, като уточняват, че в рамките на днешния ден са събрани още 3,7 милиарда шекела на местния пазар в своя седмичен търг за облигации.

„Възможностите за финансиране на Държавата Израел позволяват на правителството да финансира напълно и оптимално всички свои нужди“, каза главният счетоводен отдел на министерството.

Войната, която започна на 7 октомври, когато въоръжени мъже на Хамас нахлуха из израелските градове, рязко повиши разходите на Израел за финансиране на военните, както и за компенсиране на предприятия в близост до границата и семейства на жертви и заложници, взети от Хамас. В същото време приходите от данъци се забавят.

В резултат на това Израел регистрира бюджетен дефицит от 22,9 милиарда шекела през октомври, скок от 4,6 милиарда през септември и увеличаване на дефицита през предходните 12 месеца до 2,6%.

Министерството заяви, че ще продължи да работи "по всички канали, за да финансира дейностите на правителството, включително всички нужди, произтичащи от... войната и икономическата и гражданска помощ за вътрешния фронт".

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща да „отвори крановете", за да помогне на засегнатите от войната, което според икономистите рязко ще увеличи дефицита и съотношението дълг към БВП до 2024 г.

Но управителят на Bank of Israel Амир Ярон каза, че правителството трябва да балансира „подкрепата на икономиката и поддържането на стабилна фискална позиция“.

Агенциите за кредитен рейтинг вече предупредиха, че могат да намалят рейтингите на Израел, ако показателите за дълга се влошат.

Ярон отрече съобщение в израелските медии, че държавата ще кандидатства за заем от Bank of Israel за първи път от 1986 г. насам.

Анкети