Парите
От пазара до масата в ресторанта: С колко поскъпват най-предпочитаните риби?
По крайбрежните заведения цената на порция пържена цаца е скочила средно с 1,50 лева и се продава за 6 лева
Български летовници споделят, че в съседна Гърция цените са близки до тези по нашето Черноморие, като порция от дребната риба може да се намери за 3-4 евро. Най-скъпата риба и за този летен остава калканът.
Златка Тотева живее от години в чужбина. Цените на морските деликатеси у нас и се струват завишени.
„В България е скъпо. Всичко е скъпо. Когато имам време, вкъщи си приготвям, когато нямам - на ресторанти“, споделя пред bTV жената.
На един от най-големите рибни пазари в Бургас цените варират от 3 лева за килограм цаца до 40 лева за кг калкан.
Предимно се търси по-дребна риба - цаца, хамсия и сафрид. А от пазара до чинията в ресторанта, цената на морските продукти скача двойно.
„Мидите - това е най-евтиното, което купуваме на 4 лева килограма, като продаваме 500 грама за 8,50 лева, но мидите имат обработка, защото всеки си мисли голяма надценка слагате - не е така. Значи те се чистят, слага се дресинг“, обясни Мая Пепелянкова, ресторантьор.
Двойната цена се дължи основно на поскъпването на повечето консумативи, казват от бранша.
„Не е проблемът в рибата колко е поскъпнала, а с мазнината с която се пържи и приготвя. 10 литра олио за 25 лева, днес е 40 лева“, добави Пепелянкова.
С всяка изминала година обаче, заради инфлацията много от хората намалят или ограничават изцяло консумацията на морските дарове.
„Преди години абсолютно всички риби вървяха почти на кантар , хората искаха да опитват , да пробват, поръчваха , богати маси, докато сега не е така“, посочи още ресторантьорът.
И все пак най-поръчваната риба от българи и чужденци си остава цацата.