Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Отпускат 1,8 млн. лева за производителите на млечни продукти, чрез петгодишна програма

Парите

Отпускат 1,8 млн. лева за производителите на млечни продукти, чрез петгодишна програма

Отпускат 1,8 млн. лева за производителите на млечни продукти, чрез петгодишна програма - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев за първи път ще стартира прием по оперативните програми за сектор „Мляко и млечни продукти“. Той ще бъде с бюджет от 360 хил. лв. за тази година, като за петгодишния период на прилагане на програмите стойността е 1,8 млн. лв.

За финансиране по оперативните програми ще могат да кандидатстват организации, асоциации и групи на производители, които са признати от министъра на земеделието и храните.

Приемът ще се проведе в периода 02-13 октомври 2023 г. Той ще се осъществи по реда и условията на Наредба № 13 от 01.09.2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенции от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. в секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Мляко и млечни продукти“. Припомняме, че в нормативната уредба са посочени допустимите бенефициери, общите изисквания, на които трябва да отговарят, както и специфичните условия за подпомагане по отделните дейности от интервенциите в сектора. За всяка една от тях са разписани видовете разходи, допустими за финансиране, както и условията за тяхното подпомагане. Подробно е представен и редът за изплащане на финансовата помощ, проверките на които подлежат сдруженията, както и условията за сключване на договори за отпускане на безвъзмездна финансова помощ с Държавен фонд „Земеделие“.

Подаването на заявленията за подпомагане ще се извършва чрез Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие“. Комуникацията с кандидатите ще бъде изцяло по електронен път чрез нея.

Анкети