Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Пламен Димитров: Допускам между 20-30% увеличение на заплатите на медицинските служители

Парите

Пламен Димитров: Допускам между 20-30% увеличение на заплатите на медицинските служители

Пламен Димитров: Допускам между 20-30% увеличение на заплатите на медицинските служители - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова Нюз

Наистина бюджетът на Касата е с близо 1 млрд. и 100 млн. лв. повече от 2023 г. – безпрецедентен ръст, отдавна не сме имали такъв. Това е и за болничната и за извънболничната помощ и лечение. Би трябвало да стигнат за по-добри заплати на лекарите и мед. сестрите и за по-добра грижа към пациентите. Дали ще стане ми е трудно да гадая, в нашата система има много парадокси. Така президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира дебатите при обсъждането на бюджета за Здравната каса и Държавното обществено осигуряване тази седмица. КНСБ проведе серия от консултации с парламентарните групи.

Президентът на КНСБ коментира как вижда увеличаването на заплатите на медицинските служители. „Колко трябва да получават, като минимум, казва Колективния трудов договор. В края на тази година той ще изтече. И вече се започва с подготовката за следващия. Аз не мога да кажа колко ще бъде увеличението, което се иска. Но това, което имаме към момента – 900 лв. за санитар, 1 500 лв. за мед. сестра и до 2 000 лв. за лекар стартова заплата, със сигурност вече е старо. Инфлацията го е обезценила. Аз допускам между 20-30% увеличение на тези числа“, заяви в ефира на Нова Нюз президентът на КНСБ.

Според него 2,5 млрд. лв. за пенсии идната година, на фона на общите разходи, е пределното, което бюджета може да си позволи за пенсионерите.

„Да не забравяме един доста сериозен разход – 1,2 млн. лв. повече за обезщетения и помощи за хора с увреждания и имаме нужда от средства за заплати. Това е основния акцент на нашите допълнителни искания. Така, че не казвам, че това е най-доброто, но на този етап като правило е приемливо“, коментира Димитров.

Искането за заплатите на преподавателите – да достигнат 125% от средната заплата, президентът на КНСБ коментира така:

„Това е съгласие, което беше постигнато преди доста години между всички партии, които са парламентарно представени. И се следва вече 3-4 година като съотношение. Това беше за да покажат всички как педагозите са изведени пред всички останали, как образованието е приоритет. Обаче това не би трябвало да става панацея. Средната заплата се формира от всички заплати и ако всички са над нея няма как да има средна заплата“.

Относно готвения протест на 14 декември и възможността да се откажат от него, след преговори с властта, Димитров посочи, че не виждат причина за отказ.

„Казах, че все още ние търсим 400-500 млн. лв. допълнителни за заплати. Това велико число от 2 млрд. лв. повече е невярно. Основната ни критика към бюджета е че няма хоризонтална политика“, посочи още той.

Анкети