Парите
Под 50% е българското свинско месо предлагано на пазара у нас
„Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт. Българското свинско месо, което се продава на пазара у нас е под 50%“, това коментира пред БНТ д-р Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ в БАБХ.
Той посочи, че агенцията налага ежедневен контрол в кланиците. Експертите следят за хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция.
„Много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден“, каза още д-р Любомир Кулински.
Що се отнася до пилешкото месо, то задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар.
„При него дори износ за държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония“, отчете той.