Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Поради липса на средства: Естония отменя безплатния автобусен транспорт

Парите

Поради липса на средства: Естония отменя безплатния автобусен транспорт

Поради липса на средства: Естония отменя безплатния автобусен транспорт - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Регионалното министерство на Естония заяви, че прекратява безплатните автобусни превози поради липса на средства.

Естония беше първата европейска държава, която въведе безплатно пътуване на почти цялата си територия през 2018 г. От януари „се въвеждат платени билети за пътници в трудоспособна възраст в окръжните автобусни линии“, каза говорителката на регионалното министерство Дейси Хелемае-Сарв. „Общественият транспорт е хронично недофинансиран и системата няма пари за развитието на пътната мрежа“, каза тя пред AFP. Безплатни ще останат автобусните превози за деца, хора с увреждания и възрастни хора, допълни тя.

Единадесет от 15 окръга преди това са предлагали безплатен автобусен транспорт. Целта беше да се огранича личния транспорт и потреблението на бензин. Регионалният министър Мадис Калас обаче каза, че инициативата се оказала неефективна. „Това не накара хората да сменят личния автомобил с обществен транспорт“, каза той пред вестник Tartu Postimees. „Сега трябва да търсим нови решения.

Той добави, че прекратяването на програмата ще позволи на Естония да подобри мрежата си за обществен транспорт. „Трябва да работим върху това пътуванията да станат по-бързи и по-удобни“, каза той.

Анкети