Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Разкриха схема за данъчни измами с луксозни автомобили за над 6 млн. лв. годишно

Парите

Разкриха схема за данъчни измами с луксозни автомобили за над 6 млн. лв. годишно

Разкриха схема за данъчни измами с луксозни автомобили за над 6 млн. лв. годишно - Tribune.bg
Снимка:

Неутрализирана е престъпна група за мащабни данъчни измами при вноса на луксозни автомобили. Само за последната година нанесената щета на държавния бюджет е за над 6 млн. лв., заявиха на брифинг в Националната следствена служба.

Операцията е под ръководството на прокуратурата с участието на МВР и НАП.

Разследването е проведено на територия на София, Варна, Пловдив, Бургас, Костинброд и Троян.

30 милиона лева нерегламентиран оборот и 6 милиона укрит ДДС само за година е реализирала една от големите лизингови компании в търговията с автомобили. В схемата участва и голяма верига от кухи фирми.

 

Установено е, че става въпрос за избягване на ДДС при внос на луксозни автомобили. „Има проблем при вноса на автомобили и избягването на данъчен кредит", допълни директорът та ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

Дружествата, които реално договарят тези автомобили, следва да начислят 20% ДДС, които да влязат в държавния бюджет. Този данък се начислява от съответния доставчик, който влиза в държавния бюджет, но доставчикът не го е внесъл, съответно НАП не може да събере нищо от тази сделка. В момента тече процес по събиране на доказателства, че тези кухи фирми имат доказана връзка с реални такива, които задържат, или по-скоро приспадат ДДС-то от своята реална дейност, за да бъдат приведени към наказателна отговорност.

Тези дружества и фирми, които са извършвали подобна дейност, не са едно и две, като става въпрос за товарни, леки автомобили, други МПС-та, които са от високия сегмент. За една година в България са вкарани стотици автомобили по този начин, затова следва да бъдат намерени и квалифицираните електронни подписи, с които са извършвани тези сделки.

Има разпитани и 28 лица като свидетели.