Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. С искане за ръст на заплатите: Здравните служители в столичните училища и детски градини на протест (СНИМКИ)

Парите

С искане за ръст на заплатите: Здравните служители в столичните училища и детски градини на протест (СНИМКИ)

Зам.-кметът по финанси и здраве в Столична община се обърна към протестращите хора с думите: „Нас не ни интересуват вашите заплати”

С искане за ръст на заплатите: Здравните служители в столичните училища и детски градини на протест (СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

С искания за увеличение на заплатите на работещите в сектор Детско и училищно здравеопазване от 1350 на 1890 лева от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Медицинска федерация „Подкрепа” излязоха на протест пред Столичната община. Протестиращите затвориха движението по улица „Московска“ в центъра на София.

Освен това протестиращите настояват и за повече пари за работно облекло от 450 на 500 лева годишно и за ръст на размера на обезщетението при пенсиониране до 9 брутни месечни възнаграждения.

„Това е подигравка. Тези 1450 лв., които ни обещава кметът, трябваше да бъдат дадени преди две години. Не може увеличението да е със 100 лева”, възмутиха се протестиращи. „Ще протестираме до край. Искаме заплатите да станат 1890 лева”, категорични са служителите.

„Стъпка по стъпка ще се търси решение на проблема, 1 890 лв. няма как да ви ги дадем“, заяви кметът на София Васил Терзиев, който се появи при протестиращите.

„Не печелим от това да сте недоволни. Как да решим проблемите на всички едновременно, готови сме да говорим”, допълни той.

Докато кметът на София се тръшкаше и тропаше с крак, че протестиращите си позволяват да му отговарят, зам.-кметът по финанси започна да говори за увеличението на заплатите в Столична община. Крайно разгневените граждани заявиха, че при 9000 лева заплата е нормално да правиш дарения, но заявиха, че са там заради своето заплащане и не ги вълнуват парите на кмета. „И нас не ни интересуват вашите заплати”, сопна се заместникът ни Терзиев, пише Tribune.bg. След което сърдитите управляващи се врътнаха и се прибраха в Общината с полицейски кордон, докато хората отвън ги освиркват.  

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Терзиев и заместник-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев все пак поканиха протестиращите на разговори. От КНСБ и КТ „Подкрепа“ изпратиха преговарящи екипи, но те не бяха приети в сградата на Столична община.

Общински съветници разказват, че по разпореждане на кмета всички входове на Столична община са били заключени. 

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

Заради липсата на диалог протестиращите обявиха ефективни стачни действия и призоваха родителите на децата в ясли и училища в София да ги подкрепят!

Въпреки че бяха заключени в Общината общински съветници от ГЕРБ-СДС и БСП все пак успяха да излязат при протестиращите. Председателят на Комисията по бюджет и финанси Димитър Вучев покани 6 души преговорен екип в сградата на СО, за да чуе исканията им.

Здравка Николова, работеща в сектора на детското здравеопазване в район Красно село, подчерта, че иска достойно заплащане за тежкия труд, който полага.

„1 350 лева е унизително заплащане”, добави Николова.

БГНЕС© БГНЕС БГНЕС

„Още следващата седмица стачните комитети ще се съберат и ще решат как да действат“, каза Тодор Капитанов от КНСБ. Протестът, който продължи над два часа засега приключи.

Анкети