Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. САЩ и Великобритания със санкции срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България

Парите

САЩ и Великобритания със санкции срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България

САЩ и Великобритания със санкции срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от България - Tribune.bg
Снимка:

САЩ, в координация с Великобритания, обявиха, че предприемат действия за противодействие на системната корупция в България. Двете държави налагат санкции срещу петима бивши държавни служители и пет юридически лица от страната ни.

„Заради корупционни действия, довели до незаконни лични облаги, подкопаване на демократичните институции в страната и засилване на вредната ѝ зависимост от руските енергийни източници“, се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, публикувано от пресслужбата на Държавния департамент. 

Министерството на финансите на САЩ предприе днес мерки съгласно Указ 13818, който е издаден въз основа на и за да подпомогне прилагането на „Глобалния закон „Магнитски“ за отговорност при нарушаване на правата на човека“:

Румен Овчаров, бивш български народен представител и министър на енергетиката; Александър Христов Николов, бивш главен изпълнителен директор и заместник-директор на АЕЦ „Козлодуй“; и Иван Генов, бивш главен изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ и бивш народен представител, във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари.

 Николай Малинов, бивш народен представител и ръководител на Национално движение „Русофили“, и председател на политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, е санкциониран за подкупване на съдия, за да му разреши да пътува до Русия, въпреки че срещу него е имало обвинителен акт за шпионаж в полза на руски интереси и е бил поставен под забрана за напускане на страната.

 Владислав Горанов, бивш народен представител и бивш министър на финансите, е санкциониран за това, че е използвал поста си за уреждане на подкуп в замяна на приемане-то на благоприятно законодателство, с което е ощетил държавата от данъчни постъпления.

 „Интер трейд 2021“ ЕООД, „МС Консулт 2016“ ЕООД, Национално движение „Русофили“ и Русофили за възраждане на Отечеството са санкционирани за това, че са собственост или контролирани от Малинов.

 „Трилема Кансълтинг“ ЕООД е санкционирано за това, че е собственост или е контролирано от Горанов.

Освен това Държавният департамент наложи визови ограничения на Овчаров, Николов и Горанов за участие в значителна корупция съгласно чл. 7031, б. „в“ от ежегодния Закон за бюджетните кредити на Държавния департамент, чуждестранните операции и свързаните с тях програми. В резултат на тази мярка посочените лица и членовете на семействата им нямат право да влизат на територията на САЩ.

Обединеното кралство, въз основа на британския Режим за глобални санкции за противо-действие на корупцията, също наложи санкции във връзка с тежки форми на корупция и злоупотреба с държавни средства на три корумпирани фигури в България: Васил Крумов Божков, известен български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, олигарх и бивш депутат, и Илко Димитров Желязков, бивш заместник-председател на българската Държавна агенция „Технически операции“. Тази мярка затвърждава предходните санкции на САЩ срещу тези лица по програмата за санкции на Глобалния закон „Магнитски“ и официалната мярка на Държавния департамент срещу Пеевски и Желязков по чл. 7031, б. „в“, наложени през юни 2021 г.

Тези координирани действия са в подкрепа на американската Стратегия за противодействие на корупцията и са показателни за ангажимента на САЩ и Обединеното кралство за насърчаване на търсенето на отговорност за корупция и оказване на помощ на нашия съюзник в НАТО, България, за осъществяване на неотложни реформи в областта на върховенството на правото.

Анкети