Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шалапатова: Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лева

Парите

Шалапатова: Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лева

Социалната пенсия ще стане 307 лв., средната - 971, посочи министърът на труда и социалната политика

Шалапатова: Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лева - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/БНТ

„11-процентовото увеличение на пенсиите вече е заложено в бюджета - след няколко месеца ще бъде факт, защото от 1 юли влиза в сила за всички пенсии, отпуснати до декември тази година“, това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

Тя обясни, че социалната пенсия ще стане 307.07 лв., а средната пенсия за осигурителен стаж ще нарасне до 971 лв.

„Това е сериозно увеличение. И на мен би ми се искало да бъде повече, но това са възможностите на системата. Нашите послания са за по-активен начин на живот на пенсионерите и даването на възможност те да бъдат подкрепени. Според средносрочната прогноза на финансовото министерство се очаква под 4% поскъпване на основните храни и услуги, т.е. увеличението на пенсиите е достатъчно, че да го компенсира“, посочи още министър Шалапатова.

„Посланието към пенсионерите, което дава нашето правителство е добро - не е важно да се дадат 50 лв. за Коледа, а да има устойчив ръст на пенсиите. Като министър ми прави впечатление, че като става дума за пенсионерите, в политическите среди се говори единствено за размера на пенсиите“, коментира тя.

„От началото на декември започват срещи с пенсионери, за да се чуе тяхната позиция - срещите ще бъдат в читалища, клубове“, каза още министърът.

„Моят приоритет е да чуем какви са предложенията и нуждите на пенсионерите за това те да участват на пазара на труда, да придобиват повече дигитални компетенции и да бъдат информирани“, посочи Шалапатова.

„Бюджетът в социалната сфера се увеличава с 400 млн. лв.“, коментира тя и допълни, че финансовата рамка е строга, но същевременно прави инвестиции в качеството на живот на хората.

„Месечната финансова помощ за семейства с деца с увреждания се увеличава с близо 250 лв. и достига 1180 лв. на месец. С 50% се вдигат и еднократните помощи за раждане, както и детските надбавки“, посочи министърът.