Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Шефът на Samsung беше признат за невинен по процес за корпоративно сливане

Парите

Шефът на Samsung беше признат за невинен по процес за корпоративно сливане

Шефът на Samsung беше признат за невинен по процес за корпоративно сливане - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Южнокорейски съд оправда шефа на Samsung Electronics Лий Джей-Йонг за редица престъпления, свързани с противоречиво сливане през 2015 г.

Съдът „не признава намерение за нанасяне на вреда на акционерите“ чрез сливането, за което критиците твърдяха, че е било с лоша стойност и е направено най-вече, за да се осигури плавно предаване на властта на третото поколение Лий, потомък на фамилията основател на Samsung.

„Затвърждаването на контрола на Лий и осигуряването на неговата приемственост не беше единствената цел на сливането“, постанови съдът, като добави, че "няма потвърждения, които да доказват обвинението на прокуратурата“, предаде Йонхап.

Присъдата на Централния окръжен съд на Сеул освобождава Лий от няколко обвинения, включително манипулиране на цените на акциите, нарушаване на доверието и счетоводна измама, при сливането през 2015 г. между Samsung C&T и Cheil Industries.

Критиците твърдят, че поглъщането през 2015 г. умишлено е подценило цената на акциите на строителната фирма, което е засегнало несправедливо нейните акционери.

Лий, който вече е излежал присъда в затвора по дело за измама и присвояване на средства на високо ниво, е настоящият изпълнителен председател на Samsung Electronics, перлата в короната на разрастващата се група.

Според по-ранен доклад в сделката три акции на Samsung C&T са били предлагани за една акция на Cheil. Според прокурорите тази сделка е „подкопала основите на пазара“.

Анкети