Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Синдикатите: Хората обедняват главоломно

Парите

Синдикатите: Хората обедняват главоломно

Синдикатите: Хората обедняват главоломно - Tribune.bg
Снимка:
© кадър/Нова нюз

„В страната няма решение за много въпроси – минималната заплата е един от тях. 81% настояват и искат увеличение на МРЗ. Това е важно за около 500 - 600 хил. души, които са на МРЗ. Хората обедняват главоломно“,  това коментира за Нова нюз лидерът на КНСБ  Пламен Димитров.

„Усреднената месечна заплата е около 1700 лв. Има сектори – здравеопазването, културата, леката промишленост, преработващата промишленост, където заплатите са много ниски до минималните – около 850, и хората няма как да изкарат месеца“, обясни синдикалистът.

От беше категоричен, че планираният за 11 ноември национален протест ще се проведе, като по думите му „няколко стотин автомобила от цяла България ще дойдат в столицата“.

Според него това ще бъде само началото на всенародни общи действия.

„Ако някой иска да си играе със социалния мир, едва ли сега времето“, каза синдикалистът като изтъкна проблемите в региона, и в света.

„Зелената сделка – тези 40% намаляване на вредните емисии и затваряне на производствените мощности са непосилни и невъзможни за България. Ако ние сега не отворим темата, ако парламентът няма куража да каже, че това е непосилно и невъзможно за България – то е част от плана за възстановяване и устойчивост, ключова реформа. Трябва да отложим този срок или да променим базата, ще трябва да внасяме ток. Няма от къде да внасяме, а и цената ще е още по-висока“, каза Димитров.

Той потвърди информацията, че дружества получават помощ от държавата и в същото време отчитат свръх печалби.

Анкети