Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. След Великден: НСТС ще обсъди данъчните промени предложени от МФ

Парите

След Великден: НСТС ще обсъди данъчните промени предложени от МФ

След Великден: НСТС ще обсъди данъчните промени предложени от МФ - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) ще проведе извънредно заседание веднага след Великденските празници, за да обсъди внесени от служебния финансов министър Росица Велкова предложения за промени в данъчните закони.

Едно от тях е въвеждане на извънреден еднократен корпоративен данък върху свръхпечалбите, наречен солидарна вноска. Марката е временна и ще се отнася за свръхпечалбите, генерирани от 1 юли до 31 декември 2023 година.

Бизнесът, синдикатите и финансовото министерство не постигнаха миналата седмица съгласие по промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс на заседание на комисията по бюджетна политика към Тристранния съвет, посочва БНР. Едно от най-дискутираните предложения е това за въвеждането на солидарната вноска за свръхпечалбите.

От Асоциацията на организацията на българските работодатели се обявиха категорично против мярката и настояха тя да бъде оттеглена с аргумента, че е негативен сигнал към инвеститорите и предпоставка за влошаване на бизнес средата.

Според Конфедерация на труда "Подкрепа" подобен еднократен данък няма да реши проблемите на фиска, има възможности за избягването му и затова синдикатът предлага промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане, според която за малките и средните предприятия данък печалба да се запази на сегашното ниво от 10 процента, но за големите да стане 20 на сто.

Сред предложенията на финансовото министерство са също отмяна на намалената ДДС ставка за ресторанти, фитнеси и туристически услуги, промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, мерки в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск и други.