Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Служебният министър на финансите участва в редовното заседание на ECOFIN

Парите

Служебният министър на финансите участва в редовното заседание на ECOFIN

Служебният министър на финансите участва в редовното заседание на ECOFIN - Tribune.bg
Снимка:
© МФ

Заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова участва в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), което се проведе днес в Брюксел.

Официалният дневен ред на Съвета започна с точката за Украйна относно икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу страната. Министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко, който участва виртуално в заседанието, запозна министрите с последните макроикономически и бюджетни развития в страната. Във връзка със замразените руски активи той призова за продължаване на усилията „агресорът да плати за нанесените щети и извършените престъпления“. Министър Марченко подчерта ангажимента на Украйна да изпълни реформите и инвестициите, залегнали в програмата на МВФ и в Механизма за Украйна. В заключение той акцентира върху твърдата решимост на Украйна да продължи да защитава населението и територията си. Съветът се запозна с постигнатия напредък за използване на печалбите от замразените руски активи в подкрепа на отбраната на Украйна, както и с усилията за предотвратяване на заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Министрите постигнаха политическо съгласие относно директивата за по-бързи и по-сигурни данъчни облекчения за надвзети данъци при източника (FASTER). По законодателния пакет „ДДС в ерата на цифровите технологии“ Естония изрази притеснения по един от елементите на директивата, свързан с електронните платформи, и посочи, че по тази причина не може да подкрепи целия пакет. Председателството изрази надежда за постигане на съгласие по предложението преди приключване на неговия мандат.

Петкова пред Джентилони: Еврозоната и ПВУ са приоритети на служебното правителство

По време на заседанието министрите обсъдиха прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и одобриха изменения в плановете за възстановяване и устойчивост на Испания и Италия. Също така Съветът прие заключения относно предизвикателствата пред фискалната устойчивост, произтичащи от застаряването на населението, и относно финансовата грамотност. Белгийското председателството на Съвета и нидерландският министър на финансите представиха работната програма на Коалицията на министрите на финансите за действия в областта на климата за периода 2024-2025 г. и информираха колегите си за резултатите от годишната среща на МВФ.

На 13 май заместник министър-председателят и министър на финансите Людмила Петкова проведе срещи с Комисаря по икономика Паоло Джентилони и с Президента на Еврогрупата Паскал Донахю, на които обсъди политическата ситуация и последните развития във връзка с практическата подготовка и изпълнението на условията и критериите за интегриране на България към Еврозоната. Двамата приветстваха последователните усилия на служебното правителство, като акцентираха върху значението на политическата стабилност за успешното финализиране на процеса по присъединяване.

Анкети