Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. След скандала с Nexo: Сметната палата с нови декларации за даренията за предизборната кампания

Парите

След скандала с Nexo: Сметната палата с нови декларации за даренията за предизборната кампания

След скандала с Nexo: Сметната палата с нови декларации за даренията за предизборната кампания - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Сметната палата публикува актуализирани образци на декларации за произход на дарени/предоставени средства за финансиране на предизборната кампания.

От одитното ведомство съобщават, че са утвърдени нови образци на декларации за:

- произхода на дарените средства, когато общият размер на дарението от едно физическо лице надхвърли една минимална работна заплата (съгласно чл. 169, ал. 1 от Изборния кодекс);

- произхода на средствата, предоставени от кандидат или член на инициативен комитет, когато общият размер на средствата надхвърли една минимална работна заплата (съгласно чл. 169, ал. 2 от Изборния кодекс).

В тях се съдържат подробни указания и изисквания за попълването на произхода на средствата, като:

- При посочване на договори (включително договори за дарение), фактури или други документи се посочват техният вид, номер (ако е приложимо), дата на сключване или подписване, както и данни за лицата, с които е сключен договорът или които са подписали или издали документите.

- При посочване на наследство се посочват година на придобиване и данни за наследодателя или наследодателите, при посочване на спестявания – периодът, в който са натрупани спестяванията, както и данни за източника, а при посочване на доходи от търговска или трудова дейност, както и друг общоформулиран източник – периодът, в който са генерирани доходите, както и данни за работодателя или контрагентите.

- При посочване на дивидент се посочват данни за юридическо лице или друго правно образувание - неговото наименование, ЕИК/БУЛСТАТ, а ако същото е регистрирано в друга държава – наименованието, регистрационният номер или друг идентификационен номер, под който същото е вписано в съответния регистър на другата държава и решение  и неговата дата на компетентния орган за разпределяне на дивидента, дата на вписване на решението в Търговския регистър.

Образците на декларации са публикувани на интернет страницата на Сметната палата в раздел „Контрол-избори“. Можете да ги видите ТУК.

Актуализирането на декларациите идва, след като преди месец стана ясно, че 15 служители на разследваната у нас и в САЩ за измама на вложители, пране на пари и заобикаляне на санкциите срещу Русия криптобанка Nexo са дарили през 2021 и 2022 г. на „Демократична България“ с еднакви и немалки суми. Те са вписали в графата произход на средствата - заплата.

Анкети