Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Световната банка: Икономиката на Турция върви в правилна посока

Парите

Световната банка: Икономиката на Турция върви в правилна посока

Световната банка: Икономиката на Турция върви в правилна посока - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Турската икономика се движи в правилната посока след цялостната промяна на икономическата политика след изборите през май, но има „още какво да се направи“.

Това каза отговарящият за Турция в Световната банка /СБ/ Умберто Лопес. Оценката идва само седмица след като от финансовата институция съобщи, че ще удвои експозицията си към Турция до 35 млрд. долара за три години. Лопес заяви, че от допълнителното финансиране в размер на 18 млрд. долара 6 млрд. долара са предназначени за публичния сектор, а останалите 12 млрд. долара - за частния сектор.

От юни насам централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с 1650 базисни пункта в опит да се справи с дългосрочния проблем с инфлацията в страната, тъй като правителството се отказа от ултрахлабавата парична политика.

„Има още какво да се направи, но смятам, че начинът, по който го правят, е правилен“, заяви Лопес в Анкара, като добави, че в резултат на това може да се наложи инфлацията да се повиши „в краткосрочен план“.

Годишната инфлация нарасна до 58,94% през 12-те месеца, приключващи през август. През октомври миналата година тя достигна 24-годишен връх от 85,5%, а през юли тази година беше 47,83%, след като през юни се понижи до 38,21%.

Според Лопес непосредственото предизвикателство пред правителството е калибрирането на множество политики, докато в по-дългосрочен план то трябва да стимулира производителността. Миналата седмица Световната банка обяви новите си планове за финансиране на Турция.

Лопес заяви, че 6-те милиарда долара, предназначени за три години за публичния сектор, ще бъдат насочени към възобновяемата енергия, управлението на наводненията, адаптирането към изменението на климата и смекчаването му, както и към подкрепа за експортния сектор.