Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Цените в Хърватия са „скочили“ преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили

Парите

Цените в Хърватия са „скочили“ преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили

Цените в Хърватия са скочили преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Инфлацията в Хърватия стана обект на коментари в България. Заради закръглянето на цените в Хърватия държавните регулатори започнаха мониторинг на търговците. В 25% от случаите е констатирано необосновано увеличение на цените. 70% от тези, които са използвали преминаването към новата валута, за да повишат цените днес са ги върнали обратно към нормалното.

Хората в страната споделят, че цените са се увеличили. С изключение на тези, които неоснователно са увеличили цените местната статистика отчита, че цените за януари спрямо декември са същите. Централната банка е доволна от начина, по който еврото влезе в хърватската система. А фактът, че гражданите се адаптират към еврото се илюстрира с това, че едва 10 млрд. куни остават извън трезорите на банките.

Дияна Гласнова, български журналист в Хърватия, коментира пред Нова нюз, че проблемът в Хърватия е комплексен.

„Самото повишение на цените не може да се каже, че е след въвеждане на еврото. Увеличаването на цените след въвеждане на еврото е минимално“, допълни Гласнова.

Тя също уточни, че се прави закръгляне на цените. Тя бе категорична, че цените в Хърватия са „скочили“ преди еврото, а някъде търговците умишлено са ги повишили.

Анкети