Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в ЕС

Парите

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в ЕС

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

В България се полагат най-малко допълнителни часове труд от всички страни в Европейския съюз (EС), показват данни на Евростат, публикувани по повод днешния Международен ден на труда. У нас делът на служителите, работили над 49 часа, е 0,4 на сто. 

Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място. Увеличените трудови часове се отнасят за онези служители, които обикновено работят по 49 часа или повече на седмица, уточняват от европейската статистическа служба.

В страните от ЕС Гърция има най-висок дял на работници с допълнителни трудови часове (11,6 на сто), следвана от Кипър (10,4 на сто) и Франция (10,1 на сто). С най-малко допълнителни трудови часове, освен България, са Литва и Латвия (1,1 на сто всяка).

По-висок е делът на самостоятелно заетите лица, трудили се повече часове (29,3 на сто от всички самонаети служители) в сравнение с наетите лица (3,6 на сто от всички заети лица), предава БТА.

Продължителното работно време е по-често срещано при квалифицираните работници в селското, горското и рибното стопанство (27,5 на сто от всички квалифицирани работници в селското, горското и рибното стопанство) и мениджърите (21,9 на сто), отчитат от Евростат.

От всички останали професионални групи средно 7,3 на сто работят повече от 49 часа на седмица, показват публикуваните данни.

Анкети