Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. В борба с инфлацията: В Япония субсидират домакинствата с пакет от стимули за над $100 млрд.

Парите

В борба с инфлацията: В Япония субсидират домакинствата с пакет от стимули за над $100 млрд.

В борба с инфлацията: В Япония субсидират домакинствата с пакет от стимули за над $100 млрд. - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Японското правителство въвежда пакет от стимули на стойност над 100 милиарда долара в борбата срещу инфлацията в страната. Жителите на третата по големина икономика в света са разтревожени от покачващите се цени, които стремглаво се повишават откакто Русия започна инвазията си в Украйна миналата година, което драстично повиши и разходите за енергия в страната.

„Виждаме, че приливът се обръща от порочния кръг на дефлацията – символизиран от ниски цени, ниски заплати и нисък растеж“, каза японският премиер Фумио Кишида на среща, на която разкри, че размерът на пакета ще бъде около 17 трилиона йени (113,2 милиарда долара ).

„За първи път от 30 години сме изправени пред чудесна възможност да преминем към нов икономически етап“, добави той.

„От друга страна, в сегашната ситуация, когато ръстът на заплатите не догонва ръста на цените, е необходимо временно да се подкрепят доходите на хората, за да се избегне връщането към дефлация“, каза още той.

Според информация, изнесена от местните медии програмата ще струва 37,4 трилиона йени. Планът включва намаления на жилищния данък от 40 000 йени на човек и 70 000 йени в брой на домакинствата с ниски доходи. Субсидиите за гориво също ще бъдат разширени и ще има средства за насърчаване на инвестиции във високотехнологични области, включително чипове и космическа индустрия. Пакетът вероятно ще увеличи размера на дълговете на Япония, който възлизаше на 261% от брутния вътрешен продукт през 2022 г. и, който един от най-високите в света. Правителството вече инжектира стотици милиарди долари в икономиката през последните три години след ковид пандемията. БВП бавно набира скорост с ръст от 1,2 процента през април-юни, но се очаква да се свие.

Япония от десетилетия беше обхваната от дефлация, но подобно на други икономики по света, цените се повишиха след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Междувременно по-слабата йена, макар и добра новина за японските износители, прави вноса по-скъп и подклажда инфлацията за домакинствата. За разлика от други големи централни банки, Централната банка на Япония отказа да затегне паричната политика и вместо това продължава да поддържа лихвените проценти под нулата и изключително ниска доходност на облигациите, в опит да стимулира икономическия растеж. Това се случви, въпреки инфлацията, която продължава да расте. Официални лица настояват, че ръстът е временен, въпреки повишаването на прогнозите за тази и следващата година, и въпреки негативното влиянието върху йената - една от най-зле представящите се основни валути в света през 2023 г.

Анкети