Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Валдис Домбровскис: Докладът за икономическите показатали на България за еврозоната ще е готов през пролетта на 2024 г.

Парите

Валдис Домбровскис: Докладът за икономическите показатали на България за еврозоната ще е готов през пролетта на 2024 г.

Валдис Домбровскис: Докладът за икономическите показатали на България за еврозоната ще е готов през пролетта на 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:

Докладът, който ще отчете дали икономическите показатели на България позволяват да въведем еврото, ще е готов през пролетта на 2024 г. Това стана ясно от изказване на заместник-председателя на Еврокомисията Валдис Домбровскис пред НОВА ТВ в Рига.

„В момента проблем е много високата инфлация. Затова и януари 2024 г. отпадна като вариант. Януари 2025 г. е индикативна дата, но трябва да се работи, защото инфлацията ще се проследи за 12 месеца назад. Бих казал че не е много вероятно да покриете този критерий по-рано, така че да въведете еврото преди 2025 г. Има и още нещо –традиционно страните се присъединяват към еврозоната на 1 януари. Правилата не изключват друга дата, но от чисто практична гледна точка присъединяването в началото на годината е по-удобно“, обясни той.

Страховете, че еврото ще донесе сериозна инфлация ги е имало и в Латвия през 2014 г., когато въвеждат единната валута. Отчитат обаче около половин процент поскъпване. За миналата година инфлацията е 20 на сто и според латвийските власти не еврото вдига цените. 

В Рига и властите, и хората отдавна са забравили кога са въвели еврото. Оттогава минават вече почти 10 години. Местните признават, че са си задавали въпросите, които се питаме и в България - дали цените ще се повишат още и животът ще стане по-труден. Оказва се, че инфлацията, която отчитат през 2014 г., когато се въвежда еврото, е под 1 процент. Местните казват, че инфлацията в днешно време всъщност е много по-голям проблем, отколкото тогава, когато са въвеждали еврото. Така се оказва всъщност, че не смяната на една валута с евро създава проблем, а икономиката и международните проблеми, които се случват напоследък.

Страхът от инфлацията го е имало и в Латвия. Три месеца преди въвеждането на еврото и шест след това етикетите са с две цени - и в местната валута лат, и в евро. Притесненията обаче не се оправдават - отчитат минимално поскъпване. Иманц има собствен бизнес, занимава се с програмиране и дори не си спомня поскъпването тогава да е било тема за разговор. За разлика от днес.

„За обикновените хора нямаше особена разлика. Някои бизнеси вдигнаха цените, но други - не. Не си спомням инфлацията да е била проблемна. Сега е много по-висока ”, споделя мъжът.

И търговците отчитат, че цените през 2014 г. не са били проблемни. За миналата година обаче Латвия е сред рекордьорите по инфлация в Евросъюза.

Според финансисти напълно нелогични са твърдения, че заплатите и пенсиите ще намалеят само заради въвеждането на еврото. Инфлацията от друга страна наистина може да се повиши, ако няма контрол и реална конкуренция. Само, че не смяната на валутите води до поскъпване.

Управителят на централната банка на Латвия е категоричен, че еврото дава допълнителна сигурност, но и страните, тръгнали по пътя към еврозоната, трябва да са завършили реформите си, за да не се окажат с неподготвени икономики.

И докато притесненията на латвийците за инфлацията през 2014 г. вече са избледнели или напълно забравени, притесненията за поскъпването в последната година остават. Остава обаче и носталгията по лата.

„На емоционално ниво страхът от еврото е обясним, но не мисля, че има от какво толкова да се плашите”, каза Иманц.

Анкети