Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Василев: На първо четене бюджетът влезе в ресорната комисия, но истинската дискусия ще е на второ четене

Парите

Василев: На първо четене бюджетът влезе в ресорната комисия, но истинската дискусия ще е на второ четене

Василев: На първо четене бюджетът влезе в ресорната комисия, но истинската дискусия ще е на второ четене - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

„Сега бюджетът влиза на първо четене в Бюджетна комисия, надявам се дискусията да премине в конструктивен тон, но истинската дискусия най-вероятно ще бъде на второ четене и ще се гледат текстовете текст по текст“, заяви финансовият министър Асен Василев преди заседанието на Парламентарната комисия по бюджет и финанси, която се събра извънредно, за да разгледа на първо четене Държавния бюджет, както и бюджетите на Общественото осигуряване и Здравната каса.

По думите на Асен Василев финансовата рамка е разчетена при очакване икономиката да отбележи растеж от 3,2 на сто, а средногодишната инфлация да бъде 4,8 процента.

Заложеният дефицит в бюджета е 3 процента, каквото е едно от изискванията за въвеждане на еврото. След натиск от страна на ГЕРБ и ДПС обаче първоначалният проект на Министерството на финансите претърпя сериозни промени - с два милиарда лева беше намалена капиталовата програма, намален беше и дългът, който догодина може да поеме правителството.

„В бюджета е предвиден растеж на БВП до 3.2%. Предвидени са 10 млрд. лева за публични инвестиции, което е рекорд. Очакваме инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит, което напълно покрива Маастрихтските критерии и по-този начин се спазват всички условия за членството на България в Еврозоната“, коментира в началото на заседанието финансовият министър Асен Василев.

„Капиталовите програми в предишните бюджети се използваха за буфер и не се инвестираха. Това доведе до едно значително изоставане на България от Румъния, а и от всички държави от ЕС в това отношение. Цялостното инвестиране на Капиталовите програми ще гарантира ръст на БВП и ръст на доходите на всеки един човек. В бюджета има сериозни средства за социални и демографски плащания. Увеличават се парите за отглеждане на деца с трайни увреждания. Ще се разкриват и нови социални услуги“, обясни Василев.

„Парите за здравеопазване се увеличават с над 1 млрд. лева тази година. Моята молба е, когато се разглежда бюджета на НЗОК в здравна комисия, да се види и разбере, че тези пари наистина ще доведат до по-добро здравеопазване. Увеличават се парите за извънболнична помощ, което ще доведе до превенция на по-тежките заболявания. Увеличават се и средствата за медицинска помощ в малките населени места“, добави финансовият министър.

„Пенсионната политика следва Швейцарското правило. Предвижда се увеличение на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвижда се и увеличение на вдовишките пенсии. За спорт в бюджета предвиждат повече средства във връзка с предстоящите олимпийски игри. В сектор „Култура“ се предвиждат 50 млн. лева повече за сценичните изкуства, както и повече средства за читалищата“, каза още Василев.

„С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да поддържаме евтина работна ръка. Никоя държава не е станала богата с евтина работна ръка. Очакваме ръст на доходите с 11%, което е два пъти повече от ръста на инфлацията. Данъчната политика се запазва, с изключение на 15% данък за големите предприятия, които отчитат печалби над милиард и половина, като тук спазваме европейската директива", завърши изложението си Асен Василев.

Анкети