Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Вместо тол такса: Собствениците на кемпери вече трябва да плащат електронна винетка

Парите

Вместо тол такса: Собствениците на кемпери вече трябва да плащат електронна винетка

Вместо тол такса: Собствениците на кемпери вече трябва да плащат електронна винетка - Tribune.bg
Снимка:
© Harald Funken/Pixabay

От 13 февруари всички собственици на кемпери, независимо от общата им технически допустима максимална маса, ще трябва да плащат електронна винетка, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

От АПИ припомнят, че до момента ако къмпинг автомобили от категория М1 са под 3.5 тона, трябваше да имат винетка, а ако са над 3.5 тона да платят тол такса. Съгласно измененията и допълненията в Закона за пътищата, обн. ДВ, бр. 13 от 13.02.2024 г., къмпинг автомобилите от категория М1, посочена в свидетелството за регистрация на пътното превозно средство, вече дължат винетна такса, независимо от общата им техническа допустима техническа максимална маса.

Цените на електронните винетки за леки автомобили до 3.5 тона, както и за прикачени към тях ремаркета или каравани, е без промяна през 2024 г. Годишната е 87 лв., тримесечната – 48 лв., месечната – 27 лв., а седмичната - 13 лв. Без промяна е и цената на уикенд винетката – 9 лв.

Отделна е-винетка за ремарке или каравана се купува само ако при прикачването им към лекия автомобил общото им тегло надхвърля 3.5 тона. Електронната винетка за лекия автомобил и за ремаркето/караваната може да бъде с различна продължителност според необходимостта. Например винетката за лекия автомобил може да е годишна, а за ремаркето или караваната да е месечна, седмична или с друга продължителност в зависимост от предпочитанията на шофьора.

При купуването на е-винетка е необходимо потребителите внимателно да преглеждат и проверяват въведената от тях или от съответния служител информация преди да потвърдят финалното плащане за електронната винетка. Отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност на винетката е на собственика или ползвателя му. В случай на неправилно декларирани данни се счита, че не е заплатена дължимата такса за съответния автомобил.

Анкети