Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зам.-министър на финансите: Подготовката за еврото продължава

Парите

Зам.-министър на финансите: Подготовката за еврото продължава

Зам.-министър на финансите: Подготовката за еврото продължава - Tribune.bg
Снимка:
© МФ

„Подготовката на бизнеса за приемането на България в еврозоната е свързана с множество ангажименти към гражданите. Банковите сметки ще са превалутират автоматично, а цените ще са едновременно в лева и евро за известен период от време. За да изглежда това автоматично, разчитаме бизнесът да си партнира с държавата“, това коментира заместник-министърът на финансите Методи Методиев по време на конференция.

„Бизнесът трябва да се подготви да обозначава цените в лева и в евро. Курсът на лева към еврото няма да се променя“, подчерта заместник-министърът на финансите.

„Един месец след въвеждане на еврото, левът ще излезе от обращение. След приемането на  европейската валута всички счетоводни процеси и данъците ще се изчисляват и ще се възстановяват в евро.  Разходите за изчисляване на цените ще са за сметка на бизнеса и не се компенсират с публични средства, но държавата ще направи всичко възможно тези разходи да са минимални“, отбеляза още той.

По думите му две трети от бизнеса изразява подкрепа за приемането на еврото.

„То ще благоприятства с акумулираното на инвестиции и ще улесни работа на финансовите и капиталовите пазари. Самата цел за приемане на еврото е катализатор за важни реформи в страната и ако не беше приемането на общата европейска валута, те щяха да станат много по-бавно“, каза Методиев.

„Ние се надяваме инфлацията в страната да спада все по-осезаемо. Въпреки че България няма да се присъедини от началото на 2024 година, ние продължаваме подготовката за приемането на общата европейска валута. Данъчните облекчения и социални разходи формират рискове за дефицит на държавния бюджет над 3 процента от брутния вътрешен продукт. Очакваме от правителството и от тези, които ще управляват, да правят благоразумна и консервативна фискална политика за изпълнение на Маастрихтските критерии за стабилността на държавата“, каза заместник-министърът на финансите.

Анкети