Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зърнопроизводителите на протест: Спрете вноса на украинско зърно

Парите

Зърнопроизводителите на протест: Спрете вноса на украинско зърно

През следвашите дни до 31 март едночасови шествия с тежка селскостопанска техника ще има на четири възлови гранични локации в страната

Зърнопроизводителите на протест: Спрете вноса на украинско зърно - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Започна националният тридневен протест, за който от седмици предупреждават зърнопроизводителите от цялата страна. През следвашите дни до 31 март едночасови шествия с тежка селскостопанска техника ще има на четири възлови гранични локации в страната - Видин, Русе, Кардам и Силистра.

Причината - безконтролният внос на зърно от Украйна и тежката ситуация в сектор „Земеделие" вследствие на това.

Според представители от бранша в момента е невъзможно родната продукция да бъде реализирана на пазара.

„Всяка година у нас се произвеждат около два милиона тона слънчоглед. Не повече от 5-10% от тях са реализирани до момента. Тоест, почти цялата продукция на българските зърнопроизводители стои по складовете. Залежават и около четири милиона тона пшеница“ каза пред журналисти Илия Проданов, зам.-председател на УС на „Национална асоциация на зърнопроизводителите“, по време на шествието при ГКПП „Кардам“, където протестираха зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич.

„Европа иска да помогне на Украйна, но през последната година го прави на гърба на българския и румънския производител. Време е и западните държави да поемат тежестта на тази помощ. Не може нашата стока да залежава за сметка на помощта за Украйна. Искаме този внос да бъде прекратен“, каза още Проданов.

По думите му в момента изкупната цена на продукцията е около 40 процента под себестойността ѝ. Като той подчерта, че само при слънчогледа загубите възлизат на около 800 милиона лева.

„Тук сме след молби от септември месец насам. Искаме европейските чиновници да чуят българските и румънските земеделци; да се съобразят с това, че секторът ще бъде унищожен. В България няма друг отрасъл, който да генерира толкова паричен поток, колкото земеделието. Всяка година влагаме девет милиарда лева, за да направим производство, да изплатим ренти. Не ни убивайте. Достойнството на всеки един от нас е в бизнеса“, каза за БТА Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

"Само след два месеца ще влезем в кампания. Ще ожънем около шест милиона тона продукция. Къде ще я прибираме? Как ще я реализираме? Всичко от този район очакват ренти от нашите колеги. Как ще ги дадат тези ренти? Това са над два милиарда на година, които секторът дава към собствениците на земя. Това е ресурс, който влиза в бюджета на страната", каза Николай Киров, председател на Регионалния съюз на зърнопроизводителите в Бургас.

„Без фермери, няма храна, няма бъдеще“ това гласеше надписа на един от тракторите, част от шествието.

„Ще чуем исканията на протестиращите земеделски производители, ще поискаме от Брюксел допълнителни мерки за осигуряване на коридори за износа на украинското зърно“. Това каза пред журналисти министърът на земеделието Явор Гечев, който присъстваше на протеста във Видин.

По думите му са нужни мерки, свързани с европейското законодателство, тъй като този проблем няма как да бъде решен в България, предава БТА.

„Искам ясно да се чуе и в Брюксел, че държавите, които са по-близо до конфликта в Украйна, плащат много по-висока цена и солидарността в Европа трябва да е и към собствените земеделски производители. Надявам се Европа да реагира бързо“, каза още Гечев.

„Като член на ЕС ние спазваме европейското законодателство. България е втора държава на коридора за износ на украинско зърно, първата е Румъния, обясни Гечев. Тоест, ако ние спрем вноса на украински продукти, това означава, че нарушаваме европейското законодателство. Ние няма какво да направим“, каза още министърът.

По думите му вносът на слънчоглед от Украйна се е увеличил 20 пъти за една година и нито един пазар не може да поеме толкова допълнителни количества. Пазарът в Черноморския регион е дебалансирн от една година и дори утре войната да спре, той едва ли ще се възстанови скоро, защото износът на зърно с кораби през Черно море стана скъп и заради високите застраховки, поясни Гечев.

Завишен внос има и на други продукти - сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци, което също създава проблеми и е повод за протести на производители, каза още Явор Гечев.

Протестът беше подкрепен и от овощарите, и от овцевъдите.

Протестът е организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите и ще продължи три дни на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще изйарват тежка техника на четирите гранични пункта по северната ни граница, като предупреждават, че ако след тези действия няма резултат, са готови да продължат.