Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Зелена светлина за реформите в бюджетните правила на ЕС

Парите

Зелена светлина за реформите в бюджетните правила на ЕС

Зелена светлина за реформите в бюджетните правила на ЕС - Tribune.bg
Снимка:
© pixabay

Европейският парламент и страните-членки постигнаха споразумение относно реформи в бюджетните правила на ЕС, насочени към стимулиране на инвестициите, като същевременно поддържат разходите под контрол.

Мярката, обсъждана повече от две години беше критикувана заради голямата си сложност, а леви евродепутати я определят като инструмент за налагане на строги икономии в Европа.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изрази удовлетворение от постигнатата договореност.

„Приветствам политическото споразумение за нашата амбициозна реформа на икономическото управление на ЕС“, написа Фон дер Лайен в социалната мрежа Х.  

Тя изрази увереност, че мярката ще допренесе „за една конкурентна и справедлива европейска икономика“, като се аргументира, че „новите правила ще позволят на страните от Европейския съюз да инвестират в своите активи, като същевременно консолидират държавните си финанси“.

 

Текстът осъвременява настоящите правила, известни като Пакта за стабилност и растеж, създаден в края на 90-те години, които ограничават дълга на страните до 60 процента от брутния вътрешен продукт, а публичните дефицити до три процента.

 

 

Анкети