Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Жена заведе иск за 170 млн. долара срещу Netflix заради сериала Baby Reindeer

Парите

Жена заведе иск за 170 млн. долара срещу Netflix заради сериала Baby Reindeer

Жена заведе иск за 170 млн. долара срещу Netflix заради сериала Baby Reindeer - Tribune.bg
Снимка:
© БГНЕС

Жена, определяща себе си като вдъхновение за герой от хитовия сериал на Netflix "Baby Reindeer", е завела дело за клевета, с което иска 170 млн. долара от стрийминг платформата, съобщи „Файненшъл таймс“.

Фиона Харви, ищцата, твърди, че сериалът я е оклеветил "в мащаб и степен без прецедент".

Седемте епизода на сериала, разказващи за отношенията между шотландски комик и неговия преследвач, са адаптирани по едноименната пиеса, написана от Ричард Гад. В началото на сериала се казва, че "това е истинска история", но много от показаните събития, включително осъждането на преследвача, са измислени.

В сериала барман на име Дони Дън, изигран от Гад, проявява акт на доброта към Марта, изиграна от Джесика Гънинг, клиентка, която развива мания по Дън и започва да го преследва. В иска се твърди, че героинята на Марта е базирана на Харви.

В иска, подаден във федералния съд в Лос Анджелис, се твърди, че сериалът е разказал "брутални лъжи" за Харви.

"Лъжите, които ответниците разказаха за Харви на над 50 милиона души по света, включват, че Харви е два пъти осъждан преследвач, който е осъден на 5 години затвор, и че Харви е извършила сексуално посегателство над Гад", се казва в иска.

Сериалът се превърна в хит за Netflix, като през осмата седмица си осигури 10-то място в стрийминг услугата с 2,8 млн. гледания. Той също така повдигна въпроси за т.нар. телевизия на истинските истории.

Тази година Гад заяви, че "в общи линии всичко е много вярно", но имената на героите и други подробности са променени. Феновете на сериала започнаха да търсят улики, за да идентифицират човека зад Марта, и установиха, че персонажът е базиран на Харви.

Netflix заяви, че възнамерява да "защитава енергично този въпрос и да отстоява правото на Ричард Гад да разкаже своята история".

Етикети: дело (65) Netflix (6)