Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Животновъд: Пасища няма, колегите изнемогват, не остана истинско мляко в България - проблемите са много

Парите

Животновъд: Пасища няма, колегите изнемогват, не остана истинско мляко в България - проблемите са много

По думите на Методи Лаков нито едно правителство не се е опитало да разговаря с представители на сектора, за да бъдат обсъдени проблемите в бранша

Животновъд: Пасища няма, колегите изнемогват, не остана истинско мляко в България - проблемите са много - Tribune.bg
Снимка:
© Кадър/Нова тв

В монтанското село Владимирово пореден животновъден сектор е пред унищожаване. Методи Лаков отглежда 17 биволи и около 200 овце, но в последно време се замисля дали да не продаде стадото си.

„Това е най-трудното за отглеждане животно. След като свикне да го дои един човек, не дава на друг”, разказа мъжът в ефира на Нова тв.

Биволите изискват денонощна грижа, а проблемите в сектора се увеличават с всеки изминал ден, споделя Методи. Възрастта на биволите за кандидатстване за субсидии и евро пари се е увеличила от 28 месеца на 36. Другият проблем е, че без обработваема земя няма как да се отглеждат животни.

„Не можем да се доредим до държавен и общински поземлен фонд. Там се играе на търг, печелят най-големите зърнопроизводители в България с умопомрачителни ренти за всяка община. Пасища няма, колегите изнемогват”, коментира животновъдът.

Притеснителна е и изкупната цена на биволското мляко. „То се изкупуваше за 1.50 лв., а сега за 1.40 лв. Това е подигравка. Не остана истинско мляко в България”, каза още Методи.

За Великден мъжът смята да продава агнетата за около 10 лв. за килограм на едро. А дали ще намери смисъл да запази биволите си и да продължи да ги отглежда, животновъдът не е оптимист.

„Нито едно правителство не седна на масата да разговаря с нас, за да обсъдим проблемите”, заключи Методи Лаков.

Анкети